Dok Kanađani puše marihuanu, Rusi ih osuđuju: Stvorili su najveće tržište droge u svetu

Ruska vlada je upozorila da će "Rusija i druge zemlje verovatno doneti dodatne mere za sprečavanje mogućih pokušaja krijumčarenja kanabisa i njegovih derivata iz Kanade"

  • 13

Rusija je u ponedeljak osudila legalizaciju kanabisa u Kanadi kao "neprihvatljivu" i "licemernu" odluku koja će, po Moskvi "sigurno izazvati značajno povećanje prometa (kanabisa) ka drugim državama".

- Smatramo da je taj zakon u suprotnosti s međunarodnom kontrolom droge - ocenilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u saopštenju koje je prenela njena ambasada u Otavi.

Kanađani od ponoći na ulicama slobodno puše marihuanu: Ceo svet gleda kako se ova država menja i počinje sa novim načinom života (FOTO)

Po Rusiji, vlada Džastina Trudoa je "prekršila" Jedinstvenu konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine, Bečku konvencija o pravu međunarodnih ugovora iz 1969. godine, Konvenciju o psihotropnim supstancama iz 1971. i Konvenciju protiv nezakonitog prometa narkotika iz 1988. godine.

Kanada je postala druga zemlja koja je legalizovala kanabis u rekreativne svrhe Foto: Tanjug/AP

- Svesno torpedujući međunarodni režim kontrole narkotika, kanadska vlada je stvorila najveće tržište droge u svetu, koje će, uprkos svim izjavama i predloženim merama za sprečavanje izvoza kanabisa preko državnih granica, sigurno izazvati značajno povećanje prometa u drugim državama, uključujući i one koje strogo poštuju duh i slovo konvencija - ukazalo je rusko ministarstvo.

Ruska vlada je upozorila da će "Rusija i druge zemlje verovatno doneti dodatne mere za sprečavanje mogućih pokušaja krijumčarenja kanabisa i njegovih derivata iz Kanade".

- Smatramo da je logika Otave koja selektivno primenjuje multilateralne pravne i obavezujuće propise, neprihvatljiva i licemerna - dodaje ruska diplomatija.

Kanada je 17. oktobra postala druga zemlja na svetu koja je legalizovala posedovanje i korišćenje kanabisa u "rekreativne svrhe".

Rusi su odluku kanadske vlade nazvali "licemernom" Foto: Tanjug/AP

Po liberalnom premijeru Džastinu Trudou koji je time sproveo obećanje iz predizborne kampanje, ta reforma bi trebalo da suzbije organizovani kriminal, da spreči pristup maloletnika marihuani i da "ovlašćenim potrošačima" omogući "pristup kvalitetnim proizvodima".

Na pitanje AFP, kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova je odgovorilo da legalizacija kanabisa nije promenila "našu odlučnost da ispunimo ciljeve konvencija UN o drogi - zaštita zdravlje i osiguranje bezbednosti naših građana".

- Kanada će nastaviti da sarađuje sa svojim stranim partnerima kako bi ostvarila te ciljeve - dodalo je Ministarstvo.

Moskva i Otava imaju loše međusobne odnose od ruske aneksije Krima 2014. godine i od potonjeg izbijanja krvavog sukoba u istočnoj Ukrajini s pro-ruskim separatistima koje, po tvrdnjama Zapada, naoružava Rusija.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    23. oktobar 2018 | 23:35

    Sta rusi imaju kome bilo sta da pricaju... Drzava sa najvise narkomanskih zavisnika, 80% ljudi navuceno na alkohol.... Ili smo zaboravili da i alkohol spada i droge? Mislim po medicini spada u kategoriju najtezih i jedins je droga sa koje ne mozes da se skines apstinencijom, tezak alkoholicar ako proba na suvo da se skine umrece... To cak ni heroin ne radi, niko ko se skidao sa heroina na suvo nije umro... Toliko...

  • samo iskreno

    23. oktobar 2018 | 22:58

    Haha, mora da su im uništili planove !

  • Oki

    23. oktobar 2018 | 22:30

    Ruska posla....alkoholičari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA