Severna i Južna Koreja smiruju vojne tenzije: Stražarski punktovi na granici odlaze u istoriju

Vojni predstavnici obe zemje sreli su se u selu Panmudžom

  • 0

Severna i Južna Koreja postigle su danas sporazum da do sledećeg meseca "potpuno rasformiraju" 22 stražarska punkta sa obe strane njihove čvrsto utvrđene granice, što je rezultat poslednjeg napretka u naporima dve strane da smanje vojnu napetost, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Rojters podseća da je ovaj korak rezultat vojnog sporazuma koji su dve strane postigle na samitu u Pjongjangu, a kojim su se založile za obustavljanje "svih neprijateljskih akata", uspostavljanje zone zabranjenog leta i postepeno uklanjanje stražarskih punktova, kao i oružja i mina iz Demilitarizovane zone između dve zemlje.

Generali Severne i Južne Koreje Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici dve strane su u selu Panmudžom, u Demilitarizovanoj zoni, razgovarali i o ponovnom uspostavljanju zajedničke vojne komisije i zajedničkog tima koji bi ispitao stanje toka reke Han, koju bi trgovački brodovi obe zemlje mogli da koriste.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA