≫ 

Lude fotke iz potopljene Venecije! Grad pliva, a turisti se snašli i krenuli u šoping

Jake vetrovi naneli su juče vodu u lagunu, zbog čega se ovaj grad, inače sklon poplavama, suočio se sa najvišim vodostajem u poslednjih nekoliko decenija

  • 0

Nakon što je bujica vode potpuno preplavila čuvene ulice Venecije, fotografije iz grada na Jadranskom moru ne prestaju da šokiraju. Čitaoci Telegrafa javljaju da je situacija neočekivana i pomalo luda, ali osmesi kojim prkose poplavi šalju poruku da je, čak i metar i po pod morem, Venecija i dalje magična.

Jake vetrovi naneli su juče vodu u lagunu, zbog čega se ovaj grad, inače sklon poplavama, suočio se sa najvišim vodostajem u poslednjih nekoliko decenija.

Trg svetog Marka danas Foto: Telegraf

Na Trgu svetog Marka voda je dopirala do struka, zbog čega je policija rešila da ga evakuiše, te je "najlepši salon Evrope" turistima ostao uskraćen.

No osim Crkve svetog Marka, zvonika i golubova, Venecija ima još mnogo toga da ponudi, te su mnogi posetioci ipak odlučili da nastave obilazak grada, plivajući i šetajući naizmenice. Sve se pretvorilo u avanturu sa zbilja neočekivanim preprekama.

Neće malo vode valjda putovanje da pokvari Foto: Telegraf

Pred njihovim očima voda je prodirala čak i u najluksuznije butike. Poslednji modeli dizajniranih italijanskih cipela potonuli bi u toj vodi, ako ih prodavci na vreme nisu skonili na veće police, ali te preskupe cipele nisu sada mogle ni da se porede sa dubokim nepromočivim gumenjacima, neprocenjivim u ovakvoj situaciji.

Ne zna poplava šta je Murano staklo Foto: Telegraf

Pred poplavom nisu pali ni maratonci koji su juče na zakazanom maratonu svjedno trčali, prskajući sve oko sebe sa svakim korakom. Doduše, u nnekom trenu nisu znali da li je na ovom maratonu učešće dozvoljeno i gondolama.

Venecija je navikla na "aqua alta", tj. visoku vodu i ima složen sistem nadzora kretanje vode. Italija je 2003. godine počela da gradi masivne zaštitne ograde oko Venecije, no ni nakon 15 godina i 5.5 milijardi evra projekat i dalje nije završen.

Nacionalna služba za civilnu zaštitu je na licu mesta.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA