≫ 

Strašno nevreme hara Evropom: Zavejani Alpi, Venecija potopljena, a u oluji u Hrvatskoj nestao surfer (VIDEO)

Oluje, kiše, jaki vetrovi, visoke plime stvorili su pravi haos

  • 1

Talas lošeg vremena koje ovih dana tutnji Evropom, odneo je šest života u Italiji, dok se u Hrvatskoj jedna osoba vodi kao nestala.

Oluje, kiše, jaki vetrovi, visoke plime stvorili su pravi haos. Ipak najgore je prošla Italija, a naročito Venecija gde je voda dostigla rekordni nivo. Poplavljeni su restorani i stanovi, a zbog nevremena su zatvorene mnoge škole.

U Veneciji je juče u ranim poslepodnevnim satima dostigla 156 cm, nivo kada drveni mostići koji u slučaju poplave omogućavaju da se hoda po suhu, više nisu sigurni.

Trgu svetog Marka nekoliko sati se nije moglo pristupiti pa su se mnogi turisti odlučili da hodaju kroz vodu koja im je bila preko kolena.

Ovo je šesti put u novijoj istoriji grada da je "acqua alta" premašila 150 cm: 1951. je bila 151 cm, 1979. 166 cm, 1986. 159 cm, 2008. 156 cm i 1966. rekordnih 194 cm.

Osim u Veneciji, stanje pripravnosti je proglašeno za gotovo čitavu Italiju: crvena uzbuna na severu (Ligurija, Lombardija, Veneto, Furlanija i Trentino) i u Abrucu, te narandžasta na dobrom delu ostatka poluostrva i na Siciliji.

Sa druge strane, na Alpima na severu Italije juče je osvanuo visoki snežni pokrivač.

HRVATSKU POGODILA SNAŽNA OLUJA

U Hrvatskoj je zbog odrona zatvorena Jadranska magistrala kroz mesta Mimice i Ruskamen, javlja Index.hr pozivajući se na svedočenje čitaoca koji je poslao fotografiju i snimak odrona, dok HRT navodi da je "nevreme noćas poharalo Jadran".

Hrvatski sajt navodi da su zbog loših vremenskih prilika tamošnja ostrva još uvek odsečena od ostatka zemlje, pošto je u prekidu većina trajektnih, brodskih i katamaranskih linija, a otkazana i brodska linija iz Dubrovnika za Bari u Italiji.

Poplavljene su ulice u mnogim mjestima, a dijelovi Dalmacije i Istre - bili su bez struje.

Prema navodima HRT, u Šibeniku je oštećeno nekoliko automobila, srušeno 26 stabala, a vatrogasci su intervenisali na devet mesta požara nastalih zbog varničenja dalekovoda.

Navodi se da je snažno nevreme pogodilo juče hrvatsko Primorje i Dalmaciju, a zbog sniženog pritiska vazduha došlo je do dizanja nivoa mora u celom Jadranu.

Ova pojava bila je najizraženija na italijanskoj obali Jadranskog mora - u Veneciji, gde se dogodila najgora plima za poslednjih 40 godina.

Oluja je i u Hrvatskoj, a u području Savudrije u ponedeljak popodne nestala su dvojica mladića koja su otišla da surfuju uprkos upozorenjima o orkanskom jugu.

Zbog vetra i ogromnih talasa u ponedeljak nijedan brod nije krenuo u potragu za njima, a pretraživanje obale do mraka nije dalo rezultate.

Dojavu o njihovom nestanku policija u Umagu je primila u popodnevnim satima, i odmah je bila pokrenuta potraga, prenosi Index.hr.

NEVREME U SLOVENIJI

Jaka kiša i olujni vetar stvorili su noćas probleme u Soveniji, uglavnom na putevima koji su blokirani zbog oborenog drveća i manjih poplava, ali najgore stanje se očekuje danas poslepodne duž reke Drave, upozorava slovenačka agencija STA.

Na severoistoku zemlje, duž reke Drave izdat je crveni meteoalarm, a građani su pozvani da preduzmu sve moguće mere protiv poplava.

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je za danas posetu najvećim gradovima na obali Drave, Dravogradu, Mariboru i Ptuju.

Nevreme je napravilo veliki problem i i Italiji Foto: Tanjug/AP

Tokom protekle noći najgore su prošli severni region Koruška, sevoroistočni Gorenjska i Primorska na istoku, ali u vidu blokiranih puteva usled iščupanog drveća i manjih poplava.

Kako je Hina u ponedeljak prenela, najveći strah zbog jake kiše i lošeg vremena budi mogućnost izlivanja Drave.

Meteorolozi su do danas najavili dodatnih 100 do 150 litara kiše po kvadratnom metru, posebno u zapadnim delovima zemlje gde duva i jak vetar i dodali da je najalarmantnija situacija moguća na istoku zemlje uz reku Dravu čiji vodostaj proteklih dana neprekidno raste.

Obaralo je drveće Foto: Tanjug/AP

Agencija je takođe izvestila da su duž celog toka reke mogući brži rast vodostaja Drave na granici sa Austrijom i manja izlivanja reke iz korita, a tok reke bi, po analizi stručnjaka iz sistema hidrocentrala na Dravi, mogao da dostigne i 1.900 kubnih metara u sekundi, što bi izazvalo poplave i ugrozilo više stotina objekata.

Komandant mariborske civilne zaštite Aleš Ciringer izjavio je u ponedeljak za list "Večer" da su njegovi ljudi u stanju pripravnosti, ali da ne očekuju katastrofu, a da u zalihama već imaju pripremljene vreće peska za nasipe.

Zbog povećanja vodostaja Drave koja iz Austrije u Sloveniju ulazi kod Dravograda aktiviran je i štab civilne zaštite u tom gradu, gde se još sećaju katastrofalnog izlivanja Drave koje se dogodilo početkom novembra 2012, kad su štete bile procenjene na više stotina miliona evra.

Napravljena je velika materijalna šteta Foto: Tanjug/AP

Tada je u Sloveniji kod Markovaca bio izmeren i rekordni protok Drave od 2.600 kubnih metara po sekundi, za trista kubika veći od prethodnog rekorda iz 1965. godine.

Ako bi se ponovili ti rekordni protoci i visok vodostaj reke, ugroženi bi bili neki objekti u okolini Maribora i Ptuja, preneli su mediji.

POLA AUSTRIJE ODSEČENO OD SVETA

Jako nevreme sa olujnim vetrom i obilnim padavinama izazvalo je velike probleme u delovima austrijske pokrajine Koruška i Tirol. U mestu Lavamind jutros su se čule sirene za uzbunu.

U Rozegu se tokom noći Drava izlila preko svog korita, a prptok vode je bio 1.000 kubnih metara po sekundi, zbog čega su se izlile i reke Gail i Mel.

Foto: Tanjug/AP

Ove reke dostigle su stogodišnji rekord kada je reč o vodostaju, zbog čega je policija u više opština morala da evakuiše naselja.

Takođe i više odrona izazvalo je probleme kako u železničkom, tako i drumskom saobraćaju. Region Lezahtal između istočnog Tirola i Koruške je odsečen od ostatka zemlje.

Nadležne vlasti u ovom delu Austrije pozvale su građane da zbog oluje ne izlaze iz kuća bez preke potrebe.

- Apelujemo na gađane u regionu Ferlah, Bodental i Cel da ostanu u kućama - poručuju iz vatrogasne službe. U mestu Ratendorf evakuisano je 15 kuća jer je jedna brana popustila.

I dalje je na snazi crveni meteo alarm Foto: Tanjug/AP

Vatrogasci, potpomognuti vojskom pokušavaju da spreče dalje poplave, a škole u pojedinim delovima Austrije su zatvorene.

Zbog oluje građanima Rozentala je savetovano da ostanu u kućama, jer vetar nosi sve pred sobom. U Miksnicu je povređen jedan devetogodišnjak pošto je drvo palo na automobil.

Austrijska železnica morala je obustaviti saobraćaj preko Zemeringa zbog oluje, a jedan voz je tokom noći udario u drvo koje je palo na prugu.

Severni deo Italje je pogodilo strašno nevreme Foto: Tanjug/AP

Usled jakog vetra došlo je i do prekida u snabdevanju strujom, te je 15 opština na istoku Tirola ostalo bez struje, a u Koruškoj je to slučaj za 10.000 domaćinstava.

U Feldenu su dva policajca povređena kada je na njihovo vozilo palo drvo prilikom intervencije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горски вијенац

    30. oktobar 2018 | 10:09

    Полако али сигурно се приближава крај. Какви ,, људи" корачају земљом Бог још увијек добро даје.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA