≫ 

Nestale Gadafijeve milijarde: Nakon smrti libijskog lidera mnogi su krenuli u potragu za njegovim parama

Pretpostavlja se da je završio u rukama grupa koje ratuju u Libiji toku je istraga

  • 7

Iz belgijskih banaka je nestao deo novca ubijenog libijskog lidera Muamera el Gadafija, javlja televizija RTBF.

Odlukom Saveta bezbednosti UN iz 2011. godine sredstva Muamera el Gadafija bila su zamrznuta. U tom trenutku u bankama „BNP Paribas fortis“, ING, KBC i „Juroklir bank“ nalazilo se više od 14 milijardi evra bivšeg libijskog vođe.

Odluka SB UN se nije odnosila na kamate. Za osam godina ta suma se povećala za između 3 i 5 milijardi evra i upravo je taj novac nestao.

Pretpostavlja se da je završio u rukama grupa koje ratuju u Libiji. U toku je istraga. O nestanku 10 milijardi evra sa zamrznutih libijskih računa pisano je i ranije, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, 2013. godine na njima se nalazilo 16 milijardi evra, a 2017. godine, kada su belgijske vlasti nakon istrage o pranju novca nameravale da konfiskuju imovinu, otkriveno je samo 6 milijardi.

Gadafi je ubijen 20. oktobra 2011. godine dok je pokušavao da pobegne iz rodnog Sirta, a tri dana kasnije je bivši pobunjenički Nacionalni prelazni savet (NTV) proglasio “potpuno oslobođenje” Libije i saopštio da je više od 30.000 ljudi poginulo u devetomesečnoj pobuni s podrškom NATO koja je počela kao deo “arapskog proleća”.

Vladao je Libijom 42 godine, a nakon toga mnogi su pokušali da pronađu njegov novac i dragulje, koji su prema pisanju medija skriveni u afričkim zemljama.

Sva druženja Sarkozija i Gadafija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gojko

    30. oktobar 2018 | 22:36

    Pitajte amerikance, oni znaju gde su

  • CMB

    30. oktobar 2018 | 22:09

    To je nista, Gadafi je imao bogatstvo od preko 100 milijardi. Neki kazu i 200.

  • Nikolas

    31. oktobar 2018 | 00:34

    ARAPSKO PROLECE I UVODJENJE DEMOKRATIJE ALI TAKO SVIREPO UBITI COVEKA BEZ SUDJENJA JE NESTO STRASNO I TO PRED KAMEROM JE ZLOCIN!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA