≫ 

Osumnjičenima za ubistvo Amerikanca na Zakintosu prete najteže kazne, iz optužnice izbačeno da je zločin iz rasnih pobuda

Na dramatičnom suđenju došlo je do promena u optužnicama za ubistvo Bakari Hendersona (22) posle svađe u kafiću u odmaralištu Laganas na Zakintosu u julu 2017

  • 6

Grčki tužilac je zatražio osuđujuće presude za svih devet osumnjičenih u slučaju prebijanja na smrt američkog turiste na Zakintosu prošle godine. Ono što je interesantno je i činjenica da je nadležni tužilac izbacio iz optužnice ocenu da je zločin počinjen iz rasnih pobuda.

To je velika pobeda grčkih advokata, koji zastupaju uhapšene Srbe, jer su oni kao dokaz čak dostavili studiju sa Harvarda po kojoj se vidi da je naša zemlja među onima sa najvećom rasnom tolerancijom.

Za ubistvo Bakarija Hendersona optuženo je sedam Srba, jedan Grk i jedan Britanac srpskog porekla.

Govoreći pred sudom u Patrasu, tužilac Panajotis Meidanis je osumnjičene opisao kao "huligane koji su pokazali veoma antisocijalno ponašanje".

Henderson (22), iz Ostina u Teksasu, pretučen je na ulici posle svađe u kafiću u odmaralištu Laganas na Zakintosu u julu 2017.

Za optuženu šestorku, Nemanju Petrovića, Stefana Stojanovića, Dušana Rankovića, Miloša Senića, Miloša Ilića, kao i Britanca poreklom iz BiH Amira Omerdžića zatražene su najoštrije kazne. Tužilac je zatražio da budu osuđeni za ubistvo, što sa sobom nosi doživotnu robiju.

Za optužene Srbe je zatražena najstroža kazna Foto: Profimedia

Za jednog je zatražena osuda za saučesništvo u ubistvu, a za dvojicu za nanošenje telesnih povreda. Optužnica je promenjena za dvojicu Srba i grčkog barmena.

Nenad Jovanović i Siniša Petrović, koji su se branili sa slobode, sada se terete samo za učestvovanje u tuči i mogli bi da budu osuđeni na uslovne kazne.

I barmen Jorgos Skijadopulos više nije optužen za ubistvo, već za tuču.

- Državni tužilac je u utorak zatražio i izdao nalog da se uhapsi vlasnik bara na Zakintosu, ispred kog se dogodio zločin, kao i još jedan barmen. Razlog je taj što se na snimku vidi da jedan od njih dvojice u rukama drži neki predmet, nalik na "bokser", pa se pretpostavlja da je time zadat smrtonosni udarac Hendersonu - navodi izvor Novosti.

Bakari je ubijen u tuči na Zakintosu prošlog leta Foto: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP

Pre dva dana u sudnicu u Patri je na silu doveden prvooptuženi Omerdžić, koji je do sada odbijao da se pojavljuje iako je u pritvoru. On je pričao gotovo sat i po i iznoseći odbranu rekao je da je Henderson te noći bio pijan i nasilan. Roditelji američkog studenta, posle kraće pauze, ponovo su doputovali iz Amerike i prisustvuju suđenju.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak, a presuda se očekuje sredinom novembra.

Prošle sedmice suđenje je obeležio skandal sa prevođenjem. Naime, porodice i advokati optuženih srpskih mladića protestovali su zbog grčkog prevodioca koji ne zna ili ne želi da prevede reči odbrane i izjave onako kako treba. Roditelji optuženih Srba zatražili su čak i pomoć od naše ambasade u Atini.

VIDEO: Hapšenje jednog od nasilnika koji je tukao ljude i polupao lokal u Beton hali

(Telegraf.rs/Beta/AP/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA