Politički zemljotres u Nemačkoj: Angela Merkel najavila povlačenje sa mesta predsednice CDU, ovi političari bi mogli da je naslede (FOTO)

Osamnaest godina je Angela Merkel bila na čelu CDU, a 13 godina istovremeno i kancelarka

  • 4

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da se povlači sa mesta predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Odjednom se unutar nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) ponovo postavlja pitanje preraspodele moći. Do sada je Merkelova stalno naglašavala neophodnost da funkcije predsednika/predsednice stranke i šefa/šefice vlade budu u rukama iste osobe, ali to će se sada promeniti.

Još nije poznato ko će naslediti Merkelovu – ali neki potencijalni kandidati već su se pojavili na sceni.

Osamnaest godina je Angela Merkel bila na čelu CDU, a 13 godina istovremeno i kancelarka. Ali veliki gubitak broja glasača demohrišćana na pokrajinskim izborima u Hesenu doveli su Merkel do spoznaje da je odlazak sa mesta predsednice stranke jedini način da stabilizuje i sačuva svoju funkciju kancelarke, koja je počela ozbiljno da se trese.

- Vreme je da se okrene nova stranica - izjavila je Angela Merkel u ponedeljak na konferenciji za novinare i dodala da se 2021. godine, po isteku mandata aktuelne vlade, više neće kandidovati za mesto kancelarke. Ali ona je istovremeno najavila i da namerava da do tada ostane na toj poziciji.

Odvajanje dve funkcije Merkelova je nazvala „odvažnim potezom“, ali je istovremeno naglasila da smatra da se tu ne radi o potezu koji ima rezona, a koji je osim toga vremenski ograničen. Njena namera je da time „otvori put u budućnost“.

Merkelova namerava da ostane na mestu kancelarke do 2021. godine Foto: Tanjug/AP

S obzirom na to da se nekako podrazumeva da će njen naslednik na mestu čelu stranke istovremeno biti i budući demohrišćanski kandidat za kancelara, sa velikom se pažnjom gleda ko su mogući kandidati.

Kramp-Karenbauer: najbezbolnije rešenje

O tome ko će naslediti Angelu Merkel odlučiće stranački kongres početkom decembra u Hamburgu. Kao prva je svoju kandidaturu najavila dosadašnja generalna sekretarka stranke Anegret Kramp-Karenbauer. Ona važi za osobu blisku kancelarki.

Do februara je bila predsednica vlade male nemačke pokrajine Sar, a upravo na nagovor Angele Merkel preselila se u Berlin i prihvatila novi funkciju.

Mnogi misle da bi Anegret bila najbezbolnije rešenje Foto: Tanjug/AP

Proteklih meseci istakla se pre svega svojim posredovanjem između različitih stranačkih pozicija unutar CDU, a njen najvažniji projekat do sada jeste izrada novog stranačkog programa. Nakon što je Hrišćansko-demokratska unija pod vođstvom Angele Merkel izgubila pre svega glasove konzervativnog dela biračkog tela, novi program trebalo bi da na novi način formuliše upravo konzervativne odrednice stranke.

Izbor Kramp-Karenbauerove na čelo stranke za Merkel bi svakako bilo najbezbolnije rešenje – njih dve se dobro slažu i dopunjavaju, a i lično su prijateljice.

Ona je prijateljica Angele Merkel Foto: Tanjug/AP

Špan: portparol kritičara Merkelove

Sasvim je drugačija situacija sa jednim drugim kandidatom – Jensom Španom, trenutno ministrom zdravlja u saveznoj vladi. Taj 38-godišnjak već dugo se profiliše pre svega kao kritičar kancelarke i važi za nezvaničnog portparola svih onih unutar stranke koji smatraju da je CDU pod rukovodstvom Angele Merkel postao suviše socijaldemokratski orijentisan.

To se pre svega odnosi na privredno-liberalno krilo stranke, koje se već godinama oseća preglasanim, naročito kada se radi o politici spasavanja zajedničke valute, evra, i o načinu rešavanja izbegličke krize. Za taj deo ljudi, Špan bi mogao da bude osoba koja je u stanju da promeni kurs kojim se stranka kreće. Mada je još relativno mlad, mnogi su uvereni da je spreman i za velike zadatke.

S obzirom na te dve kandidature – Špana i Kramp-Karenbauerove – Merkelova je u svom obraćanju javnost već unapred najavila da se sada radi o „dobroj i važnoj fazi, u kojoj stranka može jasno da formuliše svoje pozicije“.

špan je kritičar Angele Merkel Foto: AP/Tanjug

Merc: povratak otpadnika?

- O tome ništa posebno ne mogu da vam kažem - odgovorila je Angela Merkel na pitanje novinara kako procenjuje moguću kandidaturu Fridriha Merca. Taj 62-godišnji pravnik i finansijski stručnjak, koji se pre desetak godina povukao iz politike na saveznom nivou, važi za oštrog kritičara kancelarke.

Od 2000. do 2002. bio je na čelu poslaničke grupe demohrišćana u Bundestagu, dok ga Merkelova nije sa te funkcije potisnula.

Za mnoge on i danas važi kao predvodnik konzervativnog krila stranke. Kao prvi je pozitivno na njegovu moguću kandidaturu reagovao Kristijan fon Šteten, poslanik u parlamentu i predsednik uticajne „Parlamentarne grupe srednjih preduzetnika“.

- Kao predsednik stranke, Fridrih Merc bi članovima i simpatizerima CDU mogao da vrati izgubljeni ponos - izjavio je Fon Šteten.

Merc važi za predvodnika konzervativnog krila stranke Foto: Wikipedia

I druga imena kolaju Berlinom

Uz Kramp-Karenbauerovu, Špana i Merca, u političkom Berlinu spominju se još neka druga, moguća imena. Tu je pre svih Armin Lašet, aktuelni predsednik vlade Severne Rajne Vestfalije, savezne pokrajine s najvećim brojem stanovnika. On se već godinama zalaže za koaliciju sa Zelenima, mada trenutno predsedava vladi sastavljenoj od demohrišćana i liberala (FDP).

Ali budući da savez demohrišćana i Zelenih trenutno odgovara duhu vremena i Lašet bi za mnoge mogao da bude vrlo atraktivan izbor. On se zvanično o mogućoj kandidaturi još nije izjasnio – samo je najavio da njegov pokrajinski stranački ogranak – inače najveći unutar CDU – sada o svemu mora na miru da razmisli.

Neki smatraju da je Merkelova pogrešila što se tiče migrantske politike Foto: Tanjug/AP

Neki komentatori pominju i ime političkog veterana Volfganga Šojblea. On je trenutno na funkciji predsednika parlamenta Bundestaga, a pre toga je dugi niz godina bio ministar unutrašnjih poslova i ministar finansija. Njegov izbor bio bi znak kontinuiteta, a ne nekog novog početka. Šojble se o tim nagađanjima za sada nije izjasnio.

Iz same stranke na novonastalu raspravu stižu uglavnom pozitivne reakcije. Folker Bufije, koji će po svoj prilici i pored velikih gubitaka broja glasova ponovo biti izabran za premijera u Hesenu, smatra da bi CDU trebalo „ne samo da pronađe novog predsednika“, već i da potragu za tom osobom poveže s pitanjem „kojim putem želimo da idemo i kako“.

A jedna od zamenica predsednice CDU, ministarka poljoprivrede Julija Klekner, smatra da rasprava već pokazuje u kojoj meri je CDU živa stranka.

- Bilo bi važno da se kandidati predstave članovima, kako bi oni bili u mogućnosti da bolje upoznaju i osobe i njihove ideje i ubeđenja - kaže ona. U tom smislu, ona je predložila održavanje regionalnih stranačkih konferencija.

Koliko će se na kraju kandidata prijaviti, još je otvoreno pitanje. Do kongresa u decembru ostalo je još šest nedelja.

VIDEO: Angela Merkel, Tereza Mej i Emanuel Makron stižu na Samit EU

(Telegraf.rs/dw.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    2. novembar 2018 | 22:31

    Cuj, zemljotres, pa nije ona bogom dana. Uostalom, ko god da dodje, nama nece biti bolje

  • Toni

    2. novembar 2018 | 22:45

    Zaradila brdo novcanica sa jadnim izbeglicama sad ce da uziva u americi

  • Tvrtko

    2. novembar 2018 | 22:58

    Taman se šiptari istrošili, a posle zemljotresa i odlaske frau Merkel, moraće opet da dreše kesu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA