Nacisti, rasisti, teroristi i lopovi bi da uđu u američki Kongres: Posle ovih skandala i prljavih optužbi neko treba da im da glas

Iako se niko ne usuđuje da sa sigurnošću prognozira ishod izbora, većina anketa ukazuje da će republikanci najverovatnije zadržati kontrolu nad Senatom, dok demokrate imaju šansu da preuzmu kontrolu Predstavničkim domom Kongresa

  • 2

Amerikanci danas izlaze na izbore za Kongres, dok i demokrate i republikanci gledaju na njih kao na revanš za izbore iz 2016. godine. Obe strane nadaju se da će zadržati ili dobiti vlast na izborima, kojima su i ovog puta prethodili sočni skandali.

Današnji izbori su veoma važni: Amerikanci glasaju za 435 mesta u Predstavničkom domu, za 35 od ukupno 100 mesta u Senatu i za desetine državnih guvernera. Obe strane na izbore gledaju kao na referendum o predsednikovanju Donalda Trampa: demokrate pozivaju na "plavi talas" koji će blokirati njegov program, dok se republikanci nadaju da će velikom većinom prevladati otpor demokrata u Kongresu.

Možda ovo nisu najvažniji izbori do sada, ali definitivno jesu najskuplji. Prema procenama koje su zasnovane na javno dostupnim podacima o kampanji glavne stranke, kao i treće strane i drugi politički akteri, potrošili su pet milijardi dolara kako bi osigurali svoju pobedu.

Iako se niko ne usuđuje da sa sigurnošću prognozira ishod izbora, većina anketa ukazuje da će republikanci najverovatnije zadržati kontrolu nad Senatom, dok demokrate imaju šansu da preuzmu kontrolu Predstavničkim domom Kongresa.

Obe strane pozivaju glasače da izađu na izbore Foto: Tanjug/AP

Trenutno, republikanci imaju većinu u oba kongresna doma - odnos snaga u Senatu je 51 prema 49, a u Predstavničkom domu 235 prema 193 (uz sedam upražnjenih mesta).

U SAD, gotovo po pravilu, stranka iz čijih redova je predsednik, na kongresnim izborima izgubi određeni broj mandata, zato što se ti izbori smataju referendumom o prve dve godine predsednikovog mandata.

Bilo kako, i ovim izborima prethodili su brojni skandali, pa su tako demokrate na Floridi i u Džordžiji, gde se nadaju da će izabrati afričko-američke guvernere, optužili republikance za rasizam i suzbijanje glasača, dok je republikanac u Kaliforniji, koji se bori za ono što je izgledalo kao nasledno mesto, svog protivnika nazvao teroristom.

FLORIDA - DEMOKRATSKI KANDIDAT: NIKADA SE NE RVEM SA SVINJAMA

Demokratski kandidat za guvernera Floride, afro-amerikanac Endru Giljum glavni je protivnik republikancu Ronu Desantisu, koji je, kako je preneo Vašington post, godinama govorio na konferencijama koje je organizovao Dejvid Horovic, kojeg su nazvali rasistom. Desantis je reagovao ostavkom iz Kongresa kako bi se fokusirao na svoju kampanju.

Tramp je podržao Desantisa Foto: Tanjug/AP

Kada su ankete pokazale da se Giljum i Desantis rame uz rame, Tramp je tvitnuo podršku kandidatu republikanaca, nazvavši Giljuma "lopovom" i ukazujući na istragu o korupciji tokom njegovog mandata kao gradonačelnika.

Giljum je uzvratio da je "Tramp lažljivac" i rekao kako mu je baka govorila da se "nikada ne rve sa svinjama".

- Oboje ćete se isprljati ali svinje to vole. Zato ignoriši ga i glasaj, Florida - odgovorio je Giljum.

Demokrate su tada uzvikivale da su republikanci "rasisti".

Demokratski kandidat nazvao Trampa "lažljivcem" Foto: Tanjug/AP

DŽORDŽIJA: REPUBLIKANCI OPTUŽENI ZA SUZBIJANJE GLASAČA

Demokrate se nadaju da će ući u istoriju u Džordžiji, gde bi Stejsi Abrams postala prva crna ženska guvernerka ukoliko pobedi. Njen protivkandidat je sadašnji državni sekretar Brajan Kemp. Abrams je podržala poznata voditeljka Opra Vinfri, dok je Tramp organizovao miting za Kempa 4. novembra.

Hoće li Abrams ući u istoriju? Foto: Tanjug/AP

Kao državni sekretar, Kemp je optužen za organizovanje izbora. Abrams ga je optužila za suzbijanje glasača, rekavši da je Kemp zadržao ili brisao iz registracije birače koji su nesrazmerno manjine (što ih verovatno čini demokratama). Zbog toga je nekoliko grupa građana podnelo tužbe.

Neke demokrate su zbog toga istakle da je pobeda Abramsove jedini legitimni ishod trke.

Velika borba vodi se i u Džordžiji Foto: Tanjug/AP

KALIFORNIJA: LOPOV PROTIV TERORISTE

Trka se vodi i u 50. okrugu Kalifornije, severno od San Dijega. Republikanac Dankan Hanter upravlja njime od 2009. ali je u avgustu optužen zbog navodne zloupotrebe sredstava kampanje. Hanter i neki republikanci tvrdili su da je optužnica prljavi politički trik demokrata, ukazujući na to da su dva tužilaca prisustvovala prikupljanju sredstava za Hilari Klinton 2016. godine.

Hanter možda oseća da ima pravo na to mesto, koje je držao njegov otac od 1981. do 2009. godine, pa je potegao "teško naoružanje" protiv demokratskog kandidata, optužujući ga da je promenio svoje ime kako bi zvučao kao hispano, da ga finansira muslimansko bratstvo i da je unuk palestinskog teroriste.

Demokratskog kandidata nazvali su teroristom Foto: Tanjug/AP

Demokratskog kandidata Amara Campa-Najara, palestinskog Amerikanca, koji je radio kao pomoćnik Bele kuće za vreme predsednika Baraka Obame, odgajila je meksičko-američka porodica njegove majke, hrišćanin je i promenio je svoje srednje ime Jaser u Džozef, prema Vašington postu.

Njegov deda bio je Muhamed  Jusuf al-Najar ili Abu Jusuf, bivši član Crnog septembra - palestinske grupe koja je izvela masakr izraelskih sportista u Minhenu 1972. godine. Izraelski komandosi ubili su ga 16 godina pre negp što je Amar rođen.

Campa-Najar osudio je Hanterovu retoriku kao rasističku i neameričku. Ankete obavljene nedelju dana pre izbora pokazale su da on ima samo tri poena manje od Hantera.

ILINOIS: NACISTA NA GLASAČKOM LISTIĆU

Artur Džons, socijalista koji negira holokaust nalazi se na glasačkom listiću Republikanske stranke u trećem okrugu u Ilinoisu. Demokrate su ga nazvale "potpunim ludakom" i "nacistom" i tvrde da je Džons dokaz da su "svi republiknaci nacisti, od Trampa pa na dole".

RUSIJA POKUŠAVA DA SE UMEŠA U IZBORE

Nekoliko američkih institucija objavilo je zajedničko upozorenje glasačima da budu oprezni jer se nastavljaju pokušaji mešanja stranih faktora, posebno Rusije, objavljeno je na sajtu FBI.

- Strani faktori, Rusija naročito, nastavljaju sa pokušajem uticanja na javno mnjenje i percepciju glasača - navedeno je u saopštenju američkog Odeljenja za unutrašnju bezbednost, Ministarstva pravde, Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe i Federalnog istražnog biroa (FBI).

- Oni to mogu širenjem lažnih informacija o političkiom procesima i kandidatima, lažima o njihovim sopstvenim aktivnostima mešanja, širenjem propagande na društvenim mrežama ili drugim taktikama - navedeno je u saopštenju.

Na izbore se gleda kao na referendum o Trampovom predsednikovanju Foto: Tanjug/AP

Američke agencije bore se sa pokušajima mešanja, a cilj borbe je da se obezbedi da se svaki glas prebroji i da se prebroji ispravno, piše u zajedničkom saopštenju uz isticanje da u ovom trenutku "nema pokazatelja da postoje pokušaji kojima se želi sprečiti ili omesti glasanje ili izmeniti ishod glasanja".

SAD neće tolerisati strano uplitanje u naše izbore koje dolazi iz Rusije, Kine, Irana ili drugih zemalja, zaključuje se u saopštenju.

Prvi rezultati izbora mogu se očekivati već tokom noći, koji su test i za republikanskog predsednika, ali i za Demokratsku stranku, koja će pokazati da li se i koliko oporavila od, prema njima, šokantne pobede Donalda Trampa 2016. godine.

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    6. novembar 2018 | 12:50

    Pa takvi su uvek i bili u kongresu u cemu je sad problem?

  • Milorad

    6. novembar 2018 | 17:16

    A demokrate seju bombe po svetu, u ime demokratije, i gde je tu razlika od onih drugih navedenih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA