Tri dana se ništa nije znalo o 79 otetih đaka: Posle strašne agonije, otmičari su oslobodili iscrpljene i uplašene učenike u Kamerunu

Portparol kamerunske vojske okrivio je u ponedeljak separatiste za otmicu dece, ali je portparol separatista negirao umešanost i optužio vladine vojnike za kidnapovanje

  • 0

Svi učenici prezbeterijanske škole iz Kameruna koje su naoružani napadači kidnapovali u nedelju uveče, danas su oslobođeni, saopštili su zvaničnici prezbiterijanske crkve.

Fonki Samjuel Forba je ispred prezbiterijanske crkve kazao da je svih 79 učenika oslobođeno, ali da su kidnaperi zadržali dvoje zaposlenih iz škole. On je rekao da su učenici izgledali iscrpljeno i uplašeno, prenosi AP.

Pozvao je kidnapere da oslobodi dvoje preostalih zatočenika, a staratelje da dođu po decu koja su ostavljena ispred prezbiterijanske crkve u gradu Bemenda.

Prema njegovim rečima, škola koju pohađa 700 učenika je zatvorena zbog bezbednosne situacije.

Predsednik Kameruna Pol Bija upozorio je juče separatiste da polože oružje ili će se, kako je rekao, suočiti sa punom snagom zakona.

Kako je Rojters ranije preneo, u nedelju je sedamdesetdevetoro dece oteto iz prezbeterijanske škole u blizini kamerunskog grada Bemenda, gde se uglavnom govori engleski jezik, zajedno s direktorom i vozačem te škole.

Otmičari su zadržali dvoje radnika škole Foto: Tanjug/AP

Međutim, kako je agencija napomenula, predsednik Kameruna nije pomenuo otmicu dece, već samo anglofonske separatiste.

- Oni moraju da znaju da će se suočiti sa strogim zakonom i odlučnošću naših odbrambenih i bezbednosnih snaga. Pozivam ih da polože svoje oružje - rekao je Bija obraćajući kamerunskim poslanicima.

Portparol kamerunske vojske okrivio je u ponedeljak separatiste za otmicu dece, ali je portparol separatista negirao umešanost i optužio vladine vojnike za kidnapovanje.

Kako je ranije preneto, muškarci koji sebe nazivaju "Amba dečaci" (Amba boys), objavili su na društvenim medijima video snimak na kojem se navodno vide učenici koji su kidnapovani iz škole na severozapadu Kameruna.

Naziv "Amba dečaci" aludira na samoproglašenu državu Ambazoniju, koju naoružani separatisti pokušavaju da uspostave na severozapadu Kameruna i u jugozapadnim regionima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA