≫ 

Žestoka svađa Trampa i novinara CNN-a: Otimali mu mikrofon iz ruke da ne postavlja pitanja predsedniku, a onda mu je oduzeta propusnica (VIDEO)

Predsednik ne može da bira ko će da mu postavi pitanje, istakla su novinarska udruženja

  • 2

Bela kuća nakon žustre preprirke ukinula je novinarsku propusnicu reporteru CNN-a Džimu Akosti do daljnjeg, saopšteno je u sredu uveče.

Odluka je usledila samo nekoliko sati nakon što je Akosta, glavni dopisnik CNN-a u Beloj kući, razbesneo predsednika Donalda Trampa i njegove saradnike postavljajući više pitanja na konferenciji. Tramp je uvredio Akostu i nazvao ga "užasnom" osobom.

Portparol Bele kuće Sara Sanders saopštila je da će Akosti biti oduzet pristup Beloj kući.

CNN je saopštio da Akosta ima potpunu podršku medijske kuće.

Džim Akosta nije dozvolio da mu otmu mikrofon iz ruke Foto: Tanjug/AP

- Opoziv njegove propusnice učinjen je u znak odmazde zbog izazovnih pitanja na današnjoj konferenciji za novinare. U objašnjenju, Sanders je lagala, lažno optužila i pozvala se na incident koji se nikad nije dogodio. Ova odluka bez presedana predstavlja pretnju našoj demokratiji i zemlja zaslužuje bolje. Džim Akosta ima punu podršku - saopštio je CNN.

U 19 sati u sredu, Akosta je zaustavljen na kapiji Bele kuće gde novinari obično ulaze.

 

Novinari koji redovno izveštavaju iz Bele kuće rutinski dobijaju kartice "olakšanog prolaza", Nejasno je da li će Akosta dobiti neku drugu vrstu ulaznice.

Oduzimanje propusnice je eskalacija tenzija između administracije Tramp i CNN-a, što je odmah izazvalo  zabrinutost reportera Bele kuće.

Piter Bejker, glavni dopisnik za Njujork tajms iz Bele kuće, izjavio je na Tvitteru: "Ovako nešto nikada nisam video od kada sam počeo da pokrivam Belu kuću 1996. godine. Drugi predsednici se nisu plašili teških pitanja."

Udruženja novinara ocenila su ovaj potez kao neprihvatljiv i istakla da ma koliko neprijatna bila interakcija predsednika sa novinarima, njom se pomaže jačanje nacionalnih institucija, kao i da predsednik ne može da bira ko će da mu postavi pitanje.

Medijske kuće koje su naklonjene Trampu povele su priču o tome kako je Akosta maltretirao pomoćnicu Bele kuće iz čijih ruku je pokušao da iščupa mikrofon, a Sara Sanders je ponovila ovu tvrdnju u svojoj izjavi.

Sara Sanders brani Trampa Foto: Tanjug/AP

- Predsednik Tramp veruje u slobodnu štampu i očekuje i pozdravlja teška pitanja o njemu i njegovoj administraciji. Međutim, nećemo tolerisati da reporter stavlja svoje ruke na devojku koja samo pokušava da obavi svoj posao kao pripravnik. To je apsolutno neprihvatljivo - navela je Sanders.

Producent CNN-a Eli Maloj odgovorila je Sandresovoj na Tviteru: "Ovo je potpuna laž. Žena je nekoliko puta zgrabila Džima za ruku, on je nijednom nije ni dodirnuo. Zapravo, odgovorio joj je ljubazno: 'Izvinite me, gospođice', dok ga je vukla za ruku."

KAKO JE ISKRSLA SVAĐA

Na konferenciji koja je na više kanala emitovana uživo, Tramp je govorio reporterima da sednu i vređao pojedine.

Akosta je poveo pitanje o migrantima koji putuju Centralnom Amerikom ka granici sa Sjedinjenim Državama, kao i o rasističkim komentarima Trampa koji su se na njih odnostila.

- Kao što znate, gospodine Predsedniče, karavan nije invazija. To je grupa migranata, koja se kreće od Centralne Amerike ka granici sa SAD. Zašto onda tako opisujete i demonizujete migrante? - upisao je Akosta tokom prepirke.

- Zato što to smatram invazijom.  Nas dvoje imamo različita mišljenja. Ne demonizujem ih. Želim da dođu u zemlju, ali moraju legalno - odgovorio je Tramp.

(M.Ro., CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    8. novembar 2018 | 14:44

    Kad CNN uzme nekoga "na zub", taj je nagrabusio, ma neka je i Donald Tramp! Ponekad mislim da nije CNN-a, svet bi bio lepse mesto za zivot.

  • Kolle

    8. novembar 2018 | 12:16

    Podrška Trampu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA