≫ 

Tramp ponovo razbesneo Amerikance: Tvitovao o požarima u Kaliforniji i okrivio lokalne vlasti, a onda je dobio brutalan odgovor (FOTO)

Na ovo su reagovala brojna vatrogasna udruženja, koja su istakla da je politika predsednika dovela do ove katastrofe

  • 0

U Kaliforniji već nekoliko dana besne stravični požari koji su odneli veliki broj života i napravili su veliku materijalnu štetu. Vatrogasci se trude da vatrenu stihiju stave pod kontrolu, ali američki predsednik Donald Tramp očigledno se ne slaže da su vlasti odradile dobar posao.

On je na Tviteru "loše upravljanje" za kalifornijski požar, što je izazvalo burne reakcije građana, vatrogasnih udruženja ali i poznatih ličnosti.

U seriji tvitova u sobutu, Tramp je rekao da su požari rezultat lošeg upravljanja u šumama i da će saveznim državama smanjiti pomoć.

Stravični požari traju već nekoliko dana Foto: Tanjug/AP

- Nema razloga za ovako ogromne, smrtonosne i skupe požare u Kaliforniji. Oni su rezultat lošeg upravljanja u šumama - tvrdi Tramp.

- Milijarde dolara se daju za ovo svake godine, a imamo toliko izgubljenih života, sve zbog lošeg upravljanja u šumama - ističe Tramp.

Na ovo su reagovala brojna vatrogasna udruženja, koja su istakla da je politika predsednika dovela do ove katastrofe, prenosi CNN.

- Njegovi komentari su bezobrazni i uvredljivi za vatrogasce i ljude koji su pogođeni ovim požarom - kaže Harold Šaitberger, predsednik Međunarodne asocijacije vatrogasaca.

Predsednik profesionalnih vatrogasaca u Kaliforniji kaže da je poruka predsednika napad na ljude koji se bore protiv razornih požara.

- Poruka predsednika napada Kaliforniju, a pretnja da će smanjiti pomoć za žrtve ovih nepogoda je veoma loša poruka za one ljude koji pate i koji su na prvoj liniji fronta. ovo je sramotni napad za sve hrabre žene i muškarce - kaže Brajan K. Rajs.

Materijalna šteta je velika Foto: AP/Tanjug

Državni Senat Henri Štern, demokrata iz Los Anđelesa je rekao da požari nisu deo politike.

- Požari ne poštuju politiku, pa bih zamolio predsednika da donese veliku deklaraciju o katastrofama i da ne pravi od ovoga politički incident. Imamo mnogo partija ovde, mnogo različitih stavova, ali ovo nije politika o ljudima - ističe on.

Nekoliko poznatih ličnosti je odgovorilo na Trampov tvit.

- Ovo je apsolutno besmislen odgovor. Ne treba mešati politiku. Američke porodice gube domove i evakuišu se u skloništa dok ti tvituješ - napisala je Kejti Peri.

Leonardo di Kaprio se takođe oglasio po ovom pitanju.

Veliki broj ljudi je ostao bez domova Foto: Tanjug/AP

- Razlog zašto su se požari pogoršali jesu klimatske promene i istorijske suše. Ne treba da pravimo problem od pomaganja žrtvama i od borbe pritiv požara - kaže on.

Oko 14 sati od prvog tvita, Tramp je objavio još jedan, gde je odao počast žrtvama.

- Ovo razaranje je katastrofalno, neka Bog blagoslovi sve - napisao je Tramp.

VIDEO: Devojke u toplesu istrčale pred kolonu vozila u kojoj je bio Tramp

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA