Istorijski dan za žene u Iranu: Posle skoro 40 godine gledale fudbalsku utakmicu na stadionu (VIDEO)

Skoro 500 žene bili na stadion Azada u Teheranu da gledaju fudbalsku utakmicu

  • 2

Nakon gotovo 40 godina, stotinama Iranki dopušteno je da na stadionu pogledaju fudbalsku utakmicu, javlja The Independent.

Pet stotina žena našlo se među 80.000 ljudi koji su ove subote na stadion Azadi u Teheranu došli da gledaju utakmicu azijske Lige prvaka između Persepolisa i japanske ekipe Kašima Antlers.

Ovo je prvi put nakon 37 godina da je ženama u većem broju dozvoljeno gledanje utakmice na stadionu. Naime, od Iranske revolucije tamošnje žene i devojke ne smeju da idu na sportske događaje. Juče su bile u odvojenom delu stadiona, a prilikom ulaska morale su da prođu tri sigurnosne provere, javlja ABC News.

Iranke na utakmici Foto: Tanjug/AP

Ovaj istoriski događaj pozdravila je i međunarodna fudbalska organizacija FIFA. Na zvaničnim stranicama predsednik ove organizacije Džani Infantino napisao je kako je ovo bio istoriski dan za fudbal. Ujedno je i zahvalio iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju što je dozvolio ženama da dođu na stadion, prenosi Index.hr.

Podsetimo, u martu ove godine 35 žena pokušalo je da uđe na utakmicu, ali ulaz im je bio zabranjen. Ipak, tokom Svetskog fudbalskog prvenstva ženama je bilo dozvoljeno da gledaju prenos utakmice iranske reprezentacije protiv španskog tima, a prošlog mesec stotine žena dobilo je dozvolu da pogleda utakmicu između Irana i Bolivije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA