≫ 

U Mauthauzenu osveštan krst u kapeli Srpske pravoslavne crkve i obeležen vek od primirja u Velikom ratu (FOTO)

Pored Aušvica, Belzeca i Dahau, Mathauzen spada u red najbrutalnijih logora u toku Prvog i Drugog svetskog rata, a najveći broj zatvorenika činili su upravo Srbi i Rusini

  • 1

U naselju Rajferdorf u Mauthauzenu osveštan je krst na kapeli Srpske pravoslavne crkve i ujedno obeležena 100. godišnjica od potpisivanja primirja u Velikom ratu. Na italijanskom groblju u ovom naselju počiva više od 8.000 srpskih vojnika iz vremena Prvog svetskog rata.

Osveštan je krst na Srpskoj pravoslavnoj crkvi Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Podsetimo se, pored Aušvica, Belzeca i Dahau, Mathauzen spada u red najbrutalnijih logora u toku Prvog i Drugog svetskog rata, a najveći broj zatvorenika činili su upravo Srbi i Rusini.

Zbog zastrašujućih uslova i terora koji se sprovodio nad zatvorenicima, nemački vojnici su ga zvali "Drobilica za kosti". Neke vrste mučenja uključivale su primoravanje logoraša na trkanje uz stepenište sa kamenjem na leđima, kao i skakanje sa litice, ukoliko zatvorenik odbija da ubije onog do sebe.

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv

Onda i ne čudi natpis koji je pronađen u prostorijama ovog logora: "Ako Bog postoji, moraće da me moli da mu oprostim."

Veliki broj logoraša je ovde stravično mučen Foto: Wikipedia/Bundesarchiv

Danas je blizu ovog mesta podignuta kapela, u znak sećanja na oficire i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni. Do 1918. godine, kroz Mathauzen prošlo je oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

Ovde leže pokopani srpski vojnici i civili, deportovani u Prvom svetskom ratu, umrli daleko od domovine od zime, gladi i tifusa. Hram se podiže u slavu Božju i čast Svetih novomučenika, kako će se zvati, za pravoslavne zarobljenike i spokoj svih koji su našli svoj večni mir - rekao je pred brojnim vernicima vladika austrijsko-švajcarski Andrej.

Stravične slike iz logora Foto: Wikipedia/Bundesarchiv

Sada, sto godina kasnije, savremeno čovečanstvo mora da pronađe odgovor na nove izazove miru i iz prošlosti izvuče prave pouke, a sećanjem na strahote Prvog svetskog rata, pomenom na ovom mestu, svi pokazujemo hrabrost, rekao je on.

On je pohvalio sve koji su učestvovali u izgradnji kapele, koja će biti večni svedok žrtava koja počivaju na ovom groblju.

Svoje mesto je našla i zastava Republike Srbije Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Vence i cveće povodom dana primirija 11. novembar na groblja u Ašahu i Mauthauzenu, položili su i članovi diplomatskih predstavništava Srbije u Austriji i srpskih klubova - generalni konzul Republike Srbije iz Salcburga Svetlana Stanković i konzul Nikola Marković, kao i predstavnici Zajednice srpskih klubova Gornje Austrije sekretar Danko Delić i potpredsednik Dragan Mirčić, zajedno su juče odali počast brojnim srpskim žrtvama koje počivaju na grobljima u Ašahu i Mauthauzenu.

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    12. novembar 2018 | 15:09

    Jel neko u nekom ratu video Boga na necijoj strani? Pa ako ga nije video,ne znam sto ga uopste prozivaju???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA