Talas brutalnog nasilja pogađa Latinsku Ameriku: U ovom delu planete se dešava trećina svetskih ubistava (VIDEO)

Iako nisu svi delovi Latinske Amerike nasilni, postoje određene oblasti koji su posebno ozloglašene

  • 2

Od 2000. godine u Latinskoj Americi je usledio talas ubistvenog nasilja, koji je doneo preko 2,5 miliona ubistava, prenosi Dejli Mejl. U ovom regionu se dešava čak trećina svih svetskih ubistava, uprkos tome što u ovom delu planete živi samo osam odsto svetskog stanovništva.

Policija je u većini slučajeva nemoćna Foto: Tanjug/AP

Oko 25 odsto globalnih ubistava se dešava u četiri zemlje - u Kolumbiji, Venecueli, Meksiku i Brazilu. U izveštaju instituta Igarape se navodi da je talas nasilja koji je nastupio zabrinjavajući i da skoro sve žrtve imaju između 15 i 29 godina.

Izveštaj upozorava da će se kriza pogoršati do 2030. godine, uprkos tome što imaju 21,5 odsto ubistava na 100.000 stanovnika, što je tri puta više od globalnog proseka.

Od 20 zemaljana svetu sa najvišim procentom ubistava, čak 17 njih se nalazi u Latinskoj Americi. Tamo je procenat ubistava vatrenim oružjem izuzetno visok, čak 75 odsto u poređenju sa globalnim prosekom koji je 40 odsto.

U međuvremenu, od 50 gradova sa najvišim stopama ubistava, čak 43 se nalaze u ovom regionu, a na vrhu je San Salvador u El Salvadoru.

Iako nisu svi delovi Latinske Amerike nasilni, postoje određene oblasti koji su posebno ozloglašene.

One se nalaze u Brazilu, Kolumbiji, Venecueli, Meksiku, a svaka zemlja ima posebno nezgodna mesta i ljude, prenosi izveštaj.

U nekim oblastima postoji visoka koncentracija siromaštva, nejednakosti, visok stepen nezaposlenosti i visoki promet stanovništva, što dovodi do visokog procenta nasilnih zločina.

Latinska Amerika je jedna od najurbaniji regiona na planeti, sa tri naveća grada na svetu - Buenos Ajres, Meksiko i Sao Paulo.

U izveštaju se navodi da zbog visokog stepena urbanizacije, postoji visok stepen koncentracije kriminala u latinoameričkim gradovima. Nije iznenađujuće što postoje visoke stope kriminala u urbnaim oblastima.

Latinska Amerika se pored toga suočava sa velikom krizu u svom krivičnom sistemu.

- Praktično svaka zemlja u Latinskoj Americi se suočava sa prenaseljenošću zatvora, prekomernim pritvorom pre suđenja i pogoršavanjem usluga - pišu autori.

- Nasilje u zatvorima je često, a posebno u Centralnoj i Južnoj Americi. U Čileu, Meksiku i Peruu, preko 75 odsto anketiranih zatvorenika prijavljuje da se oseća nesigurno u zatvoru - stoji u izveštaju.

Karteli i nasilje povezano sa bandama dali su značajni doprinos stopama nasilja, a policija je postala veoma zabrinuta.

Pucnjave i ubistva se dešavaju gotovo svakodnevno Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Osnivač ovog insituta Robert Mugah, rekao je za Vašington post: "U mnogim delovima Latinske Amerike, smanjivanje stopa ubistava nije među najvišim prioritetima.

Kao rezultat toga, mnoga policijska odeljenja ne daju odgovarajući prioritet istragama".

U izveštaju se navodi da narod Latinske Amerike nemaju visoko mišljenje o policijskom i pravosudnom sistemu, zbog toga što su mnogobrojni zločini prošli nekažnjeno.

- Postoji izuzetno visoka stopa nekažnjivosti ubistava u Latinskoj Americi. Dok je u Evropi rešeno čak 80 odsto ubistava. U nekim zemljama Latinske Amerike taj procenat je oko 50 odsto, dok je u drugima zabrinjavajućih 8 odsto - stoji u izveštaju.

Građani smatraju da policija ne čini dovoljno da rasvetli zločine Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    13. novembar 2018 | 09:24

    Ni Beograd nije bolji

  • Mahmic

    13. novembar 2018 | 07:29

    Kur'an 42:30 Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaradili, a On mnoge i oprosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA