≫ 

Ovo su potomci Franca Ferdinanda i Gavrila Principa koji su se juče rukovali u znak stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata (FOTO)

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu

  • 0

Potomci Franca Ferdinanda i Gavrila Principa su se susreli i rukovali u nedelju u Gracu, a objavljena je i fotografija tog istorijskog momenta.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenela je Hina.

- Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan - rekao je organizator, austrijski umetnik Igor Petković.

On je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mesec dana kasnije Austro-Ugarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svetski rat i na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gde su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA