Otkriven sadržaj kofera Kašogijevih ubica: Za brutalno smaknuće novinara spremili makaze, špriceve i jedan neobičan predmet

Tim od 15 ubica istog dana je napustio Istanbul

  • 0

Špricevi, elektrošokeri i voki-tokiji bili su u prtljagu saudijskog tima koji je poslat u Istanbul da ubije novinara Džamala Kašogija, navodi danas dnevnik Sabah, blizak turskim vlastima, koji je objavio fotografije sadržaja kofera.

Objava fotografija usledila je dan nakon članka u Njujork tajmsu koji prenosi sadržaj audiosnimka na kojem jedan od počinioca ubistva nekome u telefonskom razgovoru govori da "kaže svom šefu" kako je operacija završena.

Ime "šefa" je nepoznato, ali prema listu, službenici američkih obaveštajnih službi ocenjuju da je reč o saudijskom prestolonasledniku, princu Mohamedu bin Salmanu.

Saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu. Prema turskom tužilaštvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Foto: Tanjug/AP

Ankara navodi da je tu operaciju izvršilo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija i da su napustili Tursku isti dan kada su počinili zločin.

- Otputovali su kući sa dva privatna leta i jednim redovnim - rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Fotografije koje je objavio list Sabah odgovaraju koferu osoba koje su otputovale privatnim letovima.

Prema provladinom dnevniku, u njima je bilo deset mobilnih telefona, pet voki-tokija, dva šprica, dva elektrošokera, velike makaze, uređaj za ometanje, tri velike spajalice i predmet koji liči na skalpel.

UŽASAN AUDIOSNIMAK

Erdogan, koji je optužio "najviši nivo saudijske vlade" da je zapovedio tu operaciju, potvrdio je u subotu postojanje audiosnimka ubistva, koju je, kako je rekao, podelio s Vašingtonom, Rijadom, Parizom, Berlinom i Londonom.

Erdogan je snimak pustio svima koji su hteli da ga čuju Foto: Tanjug/AP

- Taj snimak je užasan. Čak je i član saudijske obaveštajne službe bio toliko šokiran kada ju je poslušao da je rekao "ovaj mora da je bio na heroinu, samo neko ko uzima heroin bi to učinio" - rekao je Erdogan.

Kašogijevo ubistvo izazvalo je šok i gnev širom sveta, ali svetske sile nisu preduzele konkretne akcije protiv Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte i pristalice planova Vašingtona za obuzdavanje uticaja Irana na Bliskom istoku.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA