Počinje suđenje najvećem narko bosu: Zbog El Čapa (61) u Njujorku neviđene bezbednosne mere

El Čapo tereti se za ogromne pošiljke heroina, kokaina, marihuane i amfetamina u SAD

  • 0

Suđenje meksičkom narko bosu Hoakinu Guzmanu, poznatom kao El Čapo, počinje danas u Njujorku, javlja Rojters.

Kako navodi agencija, suđenje je izazvalo neviđeno interesovanje javnosti, a na snazi su izuzetno jake bezbednosne mere.

El Čapu (61) preti doživotna kazna zatvora, ukoliko bude osuđen. Tereti se za ogromne pošiljke heroina, kokaina, marihuane i amfetamina u SAD dok je bio na čelu meksičkog narko kartela Sinaloa.

El ČPapu preti doživotna zatvorska kazna Foto: Tanjug/AP

Njegovi advokati planiraju da umanje El Čapovu ulogu u delima za koje se tereti i smatraju da su svedoci tužilaštva motivisani sopstvenim interesom i da im se ne može verovati, prenosi Rojters.

Guzman je već dva puta bežao iz meksičkih zatvora, a do Bruklina u Njujorku, gde se suđenje održava, dovezen je uz ogromnu pratnju policije.

Rojters navodi da je Guzmanovo obezbeđenje toliko jako da mu je prošle nedelje sudija Brajan Kogan odbio zahtev da zagrli ženu pre suđenja.

Emma Coronel Aispuro, Čapova žena Foto: Tanjug/AP, Profimedia/AFP

Porota je anonimna i biće vožena iz i do sudnice uz pratnju naoružanih policajaca.

Tužioci su takođe preduzeli vanredne mere kako bi zaštitili svedoke koje planiraju pozvati tokom suđenja, koje bi moglo trajati i do četiri meseca.

Prema izveštajima suda, ovi svedoci će uključivati bivše članove kartela "Sinaloa" i druge koji su uključeni u trgovinu drogom koji sada sarađuju sa američkom vladom.

Niko nije javno imenovan, a neki će možda svedočiti pod drugim lažnim imenima.

Tužilaštvo je saopštilo da su ovakve mere obezbeđenja neophodne zbog El Čapove istorije zastrašivanja i ubijanja svedoka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA