≫ 

El Čapo otkrio na suđenju ko je ustvari pravi narko-bos: Ima 70 godina i predstavlja se kao preduzetnik, a on je glavni mozak kartela (FOTO)

Prema rečima El Čapove odbrane, El Majo je uspevao da izbegne hapšenje decenijama jer je davao veliki mito najvišim državnicima u Meksiku

  • 0

Advokati Hoakina Guzmana (61), meksičkog narko bosa poznatog kao El Čapo, kom je u utorak počelo suđenje u Njujorku, tvrde da je njihov klijent već decenijama predmet velike zavere, a da su u nju uključeni američki agenti za drogu i poslednja dva predsednika Meksika. Glavni mozak kartela je, prema njihovim rečima Ismael Zambada Garsija, poznat kao El Majo.

Suđenje El Čapu počelo je u utorak, 13. novembra u Federalnom okrunom sudu u Bruklinu, pod jakim merama bezbednosti i izazvalo je veliku pažnju javnosti.

Tokom strastvene uvode reči, jedan od Guzmanovih advokata, Džefri Lihtman, rekao je da je glavni mozak kartela, za čijeg vođu je El Čapo decenijama nepravedno optuživan, zapravo njegov dugogodišnji partner Ismael Zambada Garsija.

El Čapu preti doživotna zatvorska kazna Foto: Tanjug/AP

Pored toga što je Guzmana opisao kao "žrtvenog jarca", Lihtman je istakao da je Zambada, poznat kao El Majo, zapravo taj koji je 20 godina nadgledao pošiljke droge u SAD i koji je u više navrata podmitio u milionima dolara "potpuno korumpiranu" meksičku vladu, uključujući i njene najviše zvaničnike, kao što su bivši predsednik Enrike Penja Nijeto i njegov prethodnik Felipe Kalderon.

- Svet se fokusira na mitsko stvorenje El Čapo, a ne fokusira se na Majo Zambadu - rekao je Lihtman na početku suđenja.

Gospodin Zambada (70) dugo je bio jedan od najbližih El Čapovih zamenika i veruje se da je još uvek na slobodi u Meksiku. Iako nikada nije uhapšen, El Majo se, pored El Čapa, navodi kao optuženi u istoj optužnici koju su 2009. podneli tužioci u Njujorku.

El Čapo u sudnici između advokata Foto: Tanjug/AP

Zambadini sinovi, Visente Zambada-Niebla i Jesus Rejnaldo Zambada Garsija, nalaze se u privoru u SAD i mogu da se pojave kao svedoci na suđenju.

Bivši meksički predsednici, Penja Nijeto i Kalderon, saopštili su na Tviteru da su tvrdnje advokata Lihtmana "apsolutno lažne".

Čim je odbrana ponudila svoju teoriju zavere, sudija Brajan M. Cogan upozorio je Lihtmana da "daje izjave koje možda nisu potkrepljene dokazima ili da sudija može po svom izboru da ih isključi kao neprihvatljive".

Za skoro dve godine, koliko je Guzman u pritvoru u Njujorku, pripremajući se za svoje suđenje, njegov pravni tim je dao samo nagoveštaj odbrane, sugerišući ponekad na saslušanjima da on nikada nije igrao centralnu ulogu u kartelu Sinaloa, kako je tvrdila vlada.

El Čapu preti doživotna kazna Foto: Tanjug/AP

El Čapova odbrana istakla je da će neki svedoci potvrditi da su američki agenti za drogu dozvolili Zambadi da je slobodno prevozi preko granice.

- Guzman je niko, osoba sa srednjoškolskom diplomom, koji se godinama smatrao krivim za delo koje je vršio Zambada. Postoji još jedna strana ove priče - rekao je on na početku suđenja.

Lihtamn je Guzmana opisao kao "nevažnog u organizaciji koju američke vlasti nazivaju i Federacijom".

Advokati tvrde da je njiohv klijent "žrtveni jarac" Foto: Tanjug/AP

KO JE EL MAJO?

Svi lideri i osnivači narko kartela u Meksiku su uhapšeni, osim jednog. To je Majo Zambada, poznat kao El Majo.

Ismael Zambada Garsija više od 40 godina bavi se trgovinom drogom, prenosi BBC.

El Majo četiri decenije uspeva da pobegne od meksičkih i američkih vojnika, mornara, policije i bezbednosnih agencija. On je, bez sumnje, jedan od najtraženijih kriminalaca u Latinskoj Americi.

Američka vlada za hvatanje Zambade nudi pet miliona dolara. Nekoliko njegovih rođaka, među kojima su i njegovi sinovi, nalaze se u pritvoru.

Nakon izručenja El Čapa, njegovog bivšeg saveznika, uloga Zambade u kartelu Sinaloa postala je još vidljivija.

El Majo decenijama uspeva da izbegava pravdu Foto: dea.gov

U 2016. godini, nakon trećeg pokušaja hvatanja El Čapa, došlo je do unutrašnjeg rata za kontrolu njegove grupe.

Bitka se vodila između Damasa Lopez Nuneza, El Licenciado, koji je bio čovek od poverenja El Čapa, zajedno sa sinom Damasom Lopez Serano, El Mini Lic, a njihovi protivnici bili su El Čapovi sinovi, Ivan Arčivaldo i Jesus Guzman Salazar, koji su imali podršku Zambade.

El Licenciado i njegov sin su izgubili rat i obojica se nalaze u pritvoru u SAD.

El Majo je postao najvidljiviji vođa kartela, iako Lihtman tvrdi da je imao skrivenu moć puno ranije.

Prema rečima El Čapove odbrane, El Majo je uspevao da izbegne hapšenje decenijama jer je davao veliki mito najvišim državnicima u Meksiku.

Američke agencije ističu da Zambada Garsija teži da više deluje kao "preduzetnik nego narko bos". Za razliku od drugih lidera, kao što je El Čapo, Zambada retko koristi nasilje za otvaranje tržišta.

Danas je najtraženiji begunac u Latinskoj Americi Foto: Proceso

Još jedna stvar koja mu omogućava opstanak i izbegavanje pravde jeste to što ne napada civilno stanovništvo. Umeto toga, El Majo i njemu slični, imaju tendenciju da postanu pokrovitelji i zaštitnici marginalizovanih zajednica.

Tako je on, do pre nekoliko godina, sponzorisao božićnu proslavu u El Alamu, mestu gde je rođen. Jedna od njegovih ćerki vodi obdanište, dok je njegova žena bila vlasnica distribucije mleka.

U nekim udaljenim regionima, posebno u planinskom području Sinaloe, njegova grupa nudila je sigurnost, posao, zdravstvo i druge usluge koje nisu pokrivene od strane lokalne vlasti.

Nikada nije uhapšen Foto: Profimedia, AFP

El Majo nikada ne provodi dve noći na istom mestu, ali, prema stručnjacima, najvažnija razlika u odnosu na ostale narko bosove je ta što vodi diskretan život.

Taj način ponašanja veoma se razlikuje od El Čapovog i ostalih, mlađih ljudi, koji se bore za trgovinu drogom. Zbog svog neiskustva (ovi mladi ljudi) voze se u luksuznim vozilima, piju na ulicama i prave skandale.

Među ovim mladim ljudima su oni koji su ili uhapšeni ili su ubijeni u sukobima sa vlastima i drugim organizacijama.

El Majo je, za sada, nadživeo mnoge od njih.

Američke vlasti su za njega ponudile milionsku nagradu Foto: dea.gov

Međutim, optužbe njegovog bivšeg partnera stavile su ga u centar pažnje, koju je do sada uvek izbegavao.

El Čapu (61) preti doživotna kazna zatvora, ukoliko bude osuđen. Tereti se za ogromne pošiljke heroina, kokaina, marihuane i amfetamina u SAD.

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA