Devojku je godinama silovao očuh: Rodila je njegovo dete i sada joj preti 20 godina zatvora

Dok Imeldi sude zbog pobačaja, njen očuh još nije optužen za silovanje

  • 1

Žrtva silovanja iz El Salvadora suočava se s 20-godišnjom kaznom zatvora nakon što je rodila dete očuha koji ju je silovao. Ona se nalazi u pritvoru od aprila 2017. godine.

U slučaju koji ističe rigidnost zakona o abortusu, Imelda Kortez (20) iz siromašne ruralne porodice iz San Migela, rodila je devojčicu u aprilu prošle godine u kupatilu, nakon što je silovao stariji očuh.

Nju je u kupatilu u bolovima i s teškim krvarenjem pronašla njena majka. Odvela ju je u bolnicu, a tamošnji lekari su posumnjali da je Imelda pokušala da pobaci dete pa su pozvali policiju, prenosi Gardijan.

Dete je rođeno, živo i zdravo, a Imelda je od tada u pritvoru. U međuvremenu je otkriveno kako je 20-godišnju devojku seksualno zlostavljao njen 70-godišnji očuh otkako je imala 12 godina. Dete koje je rodila je njegovo, a ona je u bolnici i u policiji rekla da nije ni znala da je trudna.

Imelda je optužena za pokušaj ubistva. Nije joj omogućena mogućnost izlaska iz zatvora uz kauciju.

Ona je u zatvoru 18 meseci i još uvek nije uzela bebu u naručje Foto: Profimedia/Corbis

- Ovo je najekstremnija, najskandaloznija nepravda prema nekoj ženi koju sam ikada videla - rekla je Berta Maria Deleon, jedna od advokata Imelde Kortez za Gardijan.

Ona je rekla kako je država u više navrata prekršila Imeldina prava kao žrtve i da joj je odbijena psihološka pomoć.

El Salvador je država u kojoj je pobačaj nezakonit u svim okolnostima. Upravo je ta apsolutna zabrana dovela do agresivnog procesuiranja žena. Poput Imelde Kortez, većina žena koje završavaju u zatvoru pod optužbama za pobačaj su siromašne žene iz ruralnih sredina. Sudovi ih osuđuju uz slabe dokaze, najčešće nakon što su doživele komplikacije u trudnoći, poput pobačaja, ili nakon što su rodile mrtvo dete.

Radi se i o ženama koje nisu znale da su trudne.

Dok Imeldi sude zbog pobačaja, njen očuh još nije optužen za silovanje. Ona je nakon porođaja bila u bolnici nedelju dana pre nego što je prebačena u zatvor. Te nedelje posetio ju je očuh koji joj je pretio da će ubiti nju, njenu majku, braću i sestre ako prijavi zlostavljanje.

Druga pacijentkinja je čula šta joj je rekao pa je sve ispričala sestri koja je pozvala policiju. Tužitelji su potom optužili Imeldu Kortez da izmišlja zlostavljanje kako bi opravdala svoj zločin. Ali tada je stigla analiza DNK koja je pokazala ko je otac deteta, pa se pokazalo da Imelda ne izmišlja zlostavljanje.

Uprkos tome, njen očuh, čovek koji ju je silovao, i dalje nije optužen za seksualno zlostavljanje. Njoj je suđenje počelo juče.

Očekuje se da će sudije doneti presudu u toku od nedelju dana. Imelda je u zatvoru već 18  meseci, a još uvek nije uzela u ruke svoju ćerku jer joj to ne dopuštaju vlasti.

Pobačaj je krivično delo u El Salvadoru već 21 godinu, a njegovu kriminalizaciju podržali su političari širokog spektra, piše Gardijan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA