≫ 

Komandovao je američkim oklopnim jedinicama na Kosovu i u Bosni, a sada mu je Tramp dao specijalan zadatak

Abizaid je bio na službi u ratovima u Grenadi, Persijskom zalivu, u Bosni, na Kosovu, u Avganistanu i Iraku

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je generala u penziji Džona Abizaida, dugogodišnjeg komandanta Centralne komande SAD, za ambasadora te zemlje u Saudijskoj Arabiji. Abizaid je, između ostalog, bio u službi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Mesto američkog ambasadora u Rijadu bilo je upražnjeno otkako ga je bivši ambasador Džozef Vestfal napustio u januaru 2017, a Tramp je svoju odluku o imenovanju novog ambasadora saopštio u utorak, u trenutku kada su odnosi Vašingtona i Rijada na probi posle ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, prenosi AP.

Ako Senat potvrdi Trampov izbor, Abizaid će postati ambasador, dok Trampova administracija priprema odgovor na ubistvo Kašogija, koji je bio kolumnista "Vašington posta", a kritikovao je i saudijsku kraljevsku porodicu.

Abizaid je bio na službi u ratovima u Grenadi, Persijskom zalivu, u Bosni, na Kosovu, u Avganistanu i Iraku.

Posle rata u Iraku, preuzeo je komandu nad CENTCOM-om, koji nadzire vojne operacije u 20 zemalja od severoistične Afrike do Bliskog istoka i centralne i južne Azije.

Uz to, bio je na raznim visokim položajima u Združenom generalštabu oružanih snaga SAD.

Senat treba da potvrdi Trampov izbor Foto: Tanjug/AP

Abizaid je bio pomoćnik komandanta u 1. oklopnoj diviziji i 1. pešadijskoj diviziji u Bosni i Hercegovini.

Kao major general, kasnije je komandovao 1. oklopnom divizijom "Veliki crveni" kada su raspoređene prve kopnene trupe na Kosovo.

U članku o izazovima mirovnih operacija Abizaid je pisao da "doktrinarne praznine postoje na svakom nivou" i više puta je ponovio kako je za održavanje mira potrebna nova vrsta inicijative koja bi morala da se uzdiže od najnižeg ranga.

- U Bosni su mirovne snage raštrkane u malim jedinicama, izolovanje jedne od drugih i okružene verskim lokalnim stanovništvom. U svakom slučaju, nadređeni su bili daleko, a od mlađih lidera se tražilo da smanje potencijalno opasne situacije - napisao je on.

Prema njemu, uspeh mirovnih operacija zavisi najviše od mentalne sposobnosti najmlađeg vojnika i njegovog podoficira, jer na njihovoj reakciji i neposrednom odgovoru počiva uspeh operacija.

Tokom 1997. godine, nakon obilaska NATO snaga u Bosni, preselio se u Vest point.

Abizaid se penzionisao 1. maja 2007. godine, posle 34 godine službe.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA