≫ 

Tereza Mej zadovoljna, ministar podneo ostavku: Vlada podržala sporazum o Bregzitu, uskoro finalni dogovor sa EU

U sedištu Evropske komisije u Briselu naglašavaju da su pregovarači takođe postigli sporazum o okviru političke deklaracije o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva

  • 0

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila da je njen kabinet danas podržao nacrt sporazuma sa EU o Bregzitu.

Mej je to izjavila posle sastanka koji je, kako navodi AP, trajao punih pet sati i protekao u žučnoj raspravi.

- Ovo je odlučujući korak koji nam omogućava da pređemo i finalizujemo dogovor u narednim danima - rekla je britanska premijerka.

EK: POSTIGNUT DOGOVOR SA VELIKOM BRITANIJOM

Evropska komisija i Velika Britanija postigli su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

Obe strane u pregovorima su zadovoljne ishodom Foto: Tanjug/AP

- Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sledeći koraci u ovom procesu - stoji u saopštenju Evropske komisije.

Komisije navodi da sporazum o povlačenju obuhvata sve elemente razdruživanja Velike Britanije od EU: prava građana, finansijsko poravnanje, period tranzicije, upravljanje kao i protokole o Irskoj, Gibraltaru i Kipru, i druga pitanja vezana za razdruživanje.

U sedištu Evropske komisije u Briselu naglašavaju da su pregovarači takođe postigli sporazum o okviru političke deklaracije o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlada Tereze Mej je podržala sporazum Foto: Tanjug/AP

ŠKOTSKA: SPORAZUM JE LOŠ

Škotska premijerka Nikola Stardžen izjavila je danas da je nacrt sporazuma o Bregzitu koji je predstavila britanska premijerka Terza Mej loš po škotsku ekonomiju.

Stardženova smatra da će Mejova teško skupiti većinu u parlamentu kako bi nacrt bio usvojen, prenosi Rojters.

- Očigledno je da Mejova jedva može da okupi svoj kabinet oko ovog dogovora i sve je jasnije da će teško dobiti podršku u parlamentu - rekla je Stardžen.

Ona je dodala da u slučaju da dogovor ne naiđe na podršku u parlamentu, britanska vlada će morati da se vrati za pregovarački sto i osigura bolji.

Škotska je i dalje protiv Bregzita Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

KONAČAN DOGOVOR

Predsedsnik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome će biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Tusk je od glavnog pregovarača EU u razgovorima o Bregzitu Mišela Barnijea dobio tekst juče dogovorenog sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Predsednik Evropskog saveta poručio je da i dalje ne deli entuzijazam britanske premijerke Tereze Mej o Bregzitu i ponovio stav da je izlazak Veike Britanije iz EU "gubitak za sve".

- Koliko god bio tužan zbog vašeg odlaska, učinuću da ovaj oproštaj bude što manje bolan za vas i za nas - poručio je Donald Tusk.

On je ocenio da su se pregovori s Velikom Britanijom vodili kako bi se sa jedne strane "ograničila šteta" koju će Bregzit neminovno izazvati (za Veliku Britaniju), ali i kao bi se obezbedili vitalni interesi i principi ostalih 27 zemlja članica i cele EU.

Tek predstoje konačan dogovor i očekuju se da će biti 25. novembra Foto: Tanjug/AP

Tusk je naveo da se postignuti Sporazum o povlačenju Velike Britanije sada analizira u zemljama članicama EU koje bi do kraja ove nedelje trebalo da daju svoje mišljenje o dogovorenom tekstu.

On je najavio i razgovore o mandatu Evropske komisije neophodnom da bi se finalizovao zajednička politička delaracija o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Evropska komisija namerava da se o deklaraciji o budućim odnosima dogovori do utorka sledeće nedelje. Zemlje članice će imati 48 sata kako bi razmotrile taj tekst koji bi trebalo da bude završen do sledećeg četvrtka. Ako se ništa vanredno ne dogodi, održaćemo sastanak Evropskog saveta u nedelju, 25. novembra, u 9.30 kako bi finalizovali i formalizovali sprazum o Bregzitu - poručio je Tusk.

MINISTAR ZA BREGZIT PODNEO OSTAVKU

Britanski ministar za Bregzit Dominik Rab podneo je danas ostavku u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej o izlasku iz Evropske unije, ističući da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora.

Savest mu ne dozvoljava da podrži nacrt tog dogovora Foto: Tanjug/AP

Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade što se tiče sporazuma.

BBC navodi da su se, međutim, neki od ministara usprotivili sporazumu.

Ova ostavka predstavlja veliki udarac za premijerku Mej, koja bi danas trebalo da se obrati parlamentu povodom postignutog sporazuma, navodi AP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA