≫ 

Oni ne veruju u Bregzit: Ministri masovno podnose ostavke zbog Terezinog sporazuma (FOTO)

Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade za sporazum

  • 0

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude. Od jutros je nekoliko ministara podnelo ostavke u znak protesta, a mediji strahuju da će njihov broj biti sve veći kako dan odmiče.

- Izbor je jasan: možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da Bregzita uopšte ne bude, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići - rekla je Tereza Mej, prenosi Rojters.

Mej je istakla da je dobila podršku vlade Foto: Tanjug/AP

Prethodno je, od jutros, nekoliko ministara podnelo ostavke u znak protesta zbog sporazuma premijerke Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Prvi je ostavku podneo ministar za Bregzit Dominik Rab, ističući da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora.

U roku od svega nekoliko sati, ostavke su podnele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Bregzit Suela Braverman.

Rab je rekao da mu savest ne dozvoljava da podrži nacrt tog dogovora Foto: Tanjug/AP

Svi su svoje ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Bregzitu.

Nakon njih još niz nižih činovnika podnelo je ostavke, prenosi BBC.

Mediji strahuju da ovde nije kraj i da bi još ljudi moglo da podnese ostavke kako dan odmiče.

Funta je u padu u odnosu na evro i dolar za zabrinjavajućih 1 odsto, dok trgovački lanci širom Britanije prijavljuju oštar pad prihoda, objašnjen činjenicom da potrošači panično reaguju na političku nestabilnost.

Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade za sporazum.

BBC navodi da su se, međutim, neki od ministara usprotivili sporazumu.

Ostavku je podnela i ministarka za rad i penzije Ester Makvej Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome će biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Misteriozni posetilac sedišta britanske vlade

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA