El Čapo je prokrijumčario toliko kokaina u SAD da svaki Amerikanac može da "povuče" više od jedne crte

U periodu od 1989. do 2014. godine kartel Sinaloa prokrijumčario je 154.626 kg kokaina u SAD, ali i heroin, metamfetamin i marihuanu, u vrednosti od 14 milijardi dolara

  • 2

Meksički narko-bos Hoakin Guzman, poznat kao El Čapo, navodno je prokrijumčario 154.626 kilograma kokaina u SAD, što je dovoljno da svaki građanin "povuče" više od jedne crte, saopšteno je na suđenju u Nujorku.

El Čapu (61), koji se smatra najvećim trgovcem droge na svetu od smrti Pabla Eskobara, sudi se u Americi pod drakonskim merama obezbeđenja nakon što je u dva navrata uspeo da pobegne iz zatvora u Meksiku.

Zbog toga narko-bos provodi 23 sata dnevno u samici, piše Dejli mejl.

Suđenje se vodi pod velikim obezbeđenjem Foto: Tanjug/AP

Tužioci su na suđenju u Bruklinu izjavili da je "meksički lord toliko nemilosrdan da bi naredio ubistvo sopstvene porodice kako bi opstao na vlasti".

U periodu od 1989. do 2014. godine kartel Sinaloa prokrijumčario je 154.626 kilograma kokaina u SAD, ali i heroin, metamfetamin i marihuanu, u vrednosti od 14 milijardi dolara.

Pomoćnik američkog advokata Adam Fels izjavio je da su vlasti u SAD zaplenile toliko kokaina da naprave 328 miliona linija droge.

- Novac, droga, ubistva: ogromna globalna organizaciju za trgovinu narkoticima. O tome se radi na ovom suđenju i to ćemo dokazati - rekao je Fels i dodao da je "zaplenjena droga dovoljna da svaki građanin SAD povuče više od jedne crte".

Tužilac je istakao kako je Guzman imao svoju privatnu vojsku, na stotine muškaraca naoružanih puškama, kao i vlastiti dijamantski pištolj sa njegovim inicijalima i pozlaćeni AK-47.

El Čapo je negirao krivicu Foto: Tanjug/AP

On je istakao kako će porota čuti neverovatne detalje tokom suđenja, uključujući i kako je pretvorio delove Meksika u ratne zone tokom borbe sa protivnicima da bi proširio svoj domet.

Na suđenju je prikazao i video o tajnom tunelu koji je njegov kartel koristio za slanje droge između Meksika i skladišta u Arizoni, koje se nalazilo samo dva bloka od carinske kancelarije u graničnom gradu Dalasu.

Jedan od svedoka rekao je da je tunel bio "toliko sofisticiran i da je sadržao neke delove koji mogu da se nađu u servisima automobila".

Tunel je bio dužine pola fudbalskog terena i kroz njega su mogli da prolaze ljudi spuštene glave.

Svedok Jesus Zambada, sin Majo Zambade, kojeg je El Čapo optužio da je pravi mozak kartela, rekao je na suđenju da je GUzman jedan od najmoćnijih trgovaca drogom u Meksiku i detaljno je opisao kako je kartel ostvario ogromne profite krijumčarenjem tone kokaina u SAD.

Jesus Zambada je rekao da je Čapo najveći trgovac drogom u Meksiku Foto: Tanjug/AP

Zambada je rekao kako su 2000-ih godina on, njegov brat Islael Zambada i Guzman smatrani najvišim liderima kartela Sinaloa jer su uvozili velike pošiljke kokaina iz Kolumbije kopnom, morem i vazduhom u Meksiko pre nego što su ga na različite načine slali na američko tržište.

Popularni metod krijumčarenja bio je prevoženje droge u kontejnere koji su bili sakriveni u cisternama sa gorivom, rekao je Zambada.

- Kako je kokain išao na sever, donosio je veću zaradu. Pa je tako kilogram kokaina kupljen u Kolumbiji za 3.000 dolara donosio 20.000 dolara u Los Anđelesu, 25.000 dolara u Čikagu i 35.000 dolara u Njujorku - rekao je svedok.

Zambada je rekao kako je vodio skladište kartela u Meksiko Sitiju, koji je godišnje obrađivao 80 do 100 tona kokaina, koji je doneo milijarde dolara.

- Ja sam kontrolisao aerodrom u Meksiko Sitiju - svedočio je Zambada.

Guzman se izjasnio da nije kriv po optužnici od 17 tačaka, koja uključuje optužbe za trgovinu, vatreno oružje i pranje novca.

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA