Uskoro bi moglo da postane rekordno hladno: Čitava planeta upada u "ledeni zagrljaj", imamo razloga da strepimo posle NASA izveštaja

Ovakvo mirovanje Sunca zbunilo je i naučnike

  • 4

Dešavanja u svemiru mogla bi i te kako da utiču na to da ova zima bude izuzetno hladna, a upozorenje naučnika NASA nije nimalo naivno.

Prethodni meseci nisu se pojavljivale sunčeve pege, a naglo je opalo i UV zračenje. Sve to dovodi do hlađenja na ivici svemira, a zbog te promene svi imamo razloga da se zabrinemo.

- Trend hlađenja je očigledan - kaže Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra "Lengli".

Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju, pa bi, ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere uskoro mogli da postanu rekordno hladni, odnosno najhladniji otkako su počela kosmička istraživanja.

Ove podatke otkrio je instrument "Sajber", na NASA satelitu "Tajmd" (Timed), koji prati emisije ugljen-dioksida i azot-oksida, dve supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.

- Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu - objašnjava Mlinčak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi "to moglo da se dogodi za nekoliko meseci".

(Telegraf.rs/Zero hedge)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E.T.

    17. novembar 2018 | 18:07

    Daj odlučite se jel globalno zagrevanje ili hladjenje da znam šta da vadim iz ormara.....

  • Lucifer 1.

    17. novembar 2018 | 14:18

    Ledenih doba je bilo i u prošlosti,ciklusi se menjaju pa preživećemo nekako.

  • Sima

    17. novembar 2018 | 18:55

    I u mom stanu je promenljivo!Do skoro je bilo globalno toplo a sada je nastupilo ledeno doba🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA