CIA objavila izveštaj o ubistvu saudijskog novinara: Princ Mohamed bin Salman je naredio da se Kašogi smakne

Portparol saudijske ambasade u Vašingtonu izjavio je da ambasador i Kašogi nikada nisu razgovarali o odlasku u Tursku i dodala da su nalazi CIA-e lažni

  • 9

Američka obaveštajna agencija CIA zaključila je da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, objavio je Vašington post.

CIA je do tog zakljucka došla na osnovu više izvora obaveštajnih službi, uključujući telefonske razgovore princevog brata Kalida bin Salmana, saudijskog ambasadora u SAD koje su imali sa Kašogijem, a o kojima su svedočili ljudi bliski porodici.

Prema tim izvorima Kalid je rekao Kašogiju da bi trebalo da ode u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumenta i dao mu uverenje da će biti bezbedan.

Portparol saudijske ambasade u Vašingtonu izjavio je da ambasador i Kašogi nikada nisu razgovarali o odlasku u Tursku i dodala da su nalazi CIA-e lažni.

- I dalje slušamo različite teorije bez osnova za takve spekulacije - rekla je ona.

Kako se navodi, ocena CIA, za su zvaničnici uvereni da je tačna, je najkonkretnija do sada koja saudijskog princa povezuje sa tom operacijom i komplikuje napore administracije američkog predsednika da sačuva svoj odnos sa bliskim saveznikom Saudijskom Arabijom.

Ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi Foto: Tanjug/AP

TRAMP ĆE O IZVEŠTAJU RAZGOVARATI SA POMPEOM

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da još nije dobio izveštaj sa zaključcima CIA o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, ali da će u toku dana o tome razgovarati sa američkim državnim sekretarom Majk Pompeom.

U svom zaključku CIA navodi da je saudijski princ Mohamed Bin Salman naredio Kašogijevo ubistvo, prenosi Rojters.

Međutim, Tramp je rekao novinarima pre puta u Kaliforniju, koja je zahvaćena požarima, da mu je rečeno da saudijski princ nije umao ulogu u ubistvu novinara.

- Još nismo dobili izveštaj. Razgovaraćemo kasnije sa CIA i mnogim drugima. Uradiću to dok sam u avionu. Razgovaraću i sa državnim sekretarom Majkom Pompeom - rekao je Tramp.

Kašogi je početkom oktobra ubijen u konzulatu saudijske Arabije u Istanbulu, gde je došao da prikupi dokumenta potrebna za venčanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Crni

    17. novembar 2018 | 18:23

    Da li postoji neko ozbiljan da misli da su to uradili sluzbenici drzave na svoju ruku?

  • Тодорић

    17. novembar 2018 | 18:40

    Ала ће да поједини нафта...

  • Mladen

    17. novembar 2018 | 19:11

    Odavno svijet nije vidio jednog bas psihicki poremećenog diktatora, pa je dobro da smo ga dobili. Da unese malo "boje" u ovaj nas dosadni sivi svijet. Izgleda da ce godine pred nama biti bas zanimljive.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA