≫ 

Nova kriza u Interpolu: Bira se novi predsednik, a ove zemlje strahuju da će pobediti Rus

Kritičari kažu da će njegovo imenovanje pomoći Kremlju da navodno zloupotrebi međunarodne naloge za hapšenje Interpola, koji su poznati kao crvene poternice

  • 5

Sutra bi Generalnoj skupštini Interpola trebalo da bude izabran novi predsednik ove organizacije. Svetski mediji prenose da je velika verovatnoća da će ruski zvaničnik doći na čelo ove organizacija. Ovo je izazvalo negodovanja pojedinih država članica, pa se može govoriti o još jednoj krizi u Intepolu.

Najizvesnije je da će Aleksandar Prokopčuk, bivši šef ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, zauzeti mesto bivšeg predsednika Menga Hongveja, koji je u pritvoru u Kini zbog korupcije.

U trci su dva kandidata - Južnokorejac Kim Džong-Jang, koji je i vršilac dužnost predsednika i bivši ruski zvaničnik Aleksandar Prokopčuk.

Ovogodišnja Generalna skupština Interpola je veoma interesantna Foto: AP/Tanjug, interpol.int

Britanski zvaničnici su istakli da će pobediti Rus i to zbog ogromne podrške koju ima među ostalim članicama Interpola.

Kritičari kažu da će njegovo imenovanje pomoći Kremlju da navodno zloupotrebi međunarodne naloge za hapšenje Interpola, koji su poznati kao crvene poternice.

Bil Brovder, otvoreni kritičar Vladimira Putina, uhapšen je ranije ove godine od strane španske policije, koja je izdala nalog za hapšenje na zahtev Rusije.

Britanski biznismen je rekao da je kandidatura Prokupčaka zaista zapanjujuća.

Generalna skupština Interpola Foto: interpol.int

On je na Tviteru objavio da će Putin sada iskoristiti priliku da "preuzme Interpol da bi mogao da svoje kriminalne pipke smesti u svaki deo sveta".

U ponedeljak su ruski tužioci najavili tužbu za globalnu prevaru protiv gospodina Brovdera i istali su da Moskva ima pravo da ga uhapsi u bilo kojoj zemlji, uprkos raniji propustima.

Brovder se optužuje da imao ključnu ulogu u stvaranju Zakona o Magnitskom, odnosno niza sankcija koje su SAD usvojile 2012. godine protiv ruskih zvaničnika koje su optuživali za korupciju.

Za Aleksandra kažu da će biti novi šef Interpola Foto: en.mvd.ru

Kremlj je osudio "mešanje" u izbor novog predsednika Interpola nakon apela američkih senatora da se ne glasa za ruskog generala koji je jedan od favorita.

- Ovo je vid mešanja u izbore jedne medjunarodne organizacije - rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Četiri američka senatora pozvali su delegate Interpola da odbace kandidaturu Prokopčuka.

Bivši predsednik Interpola Meng Hongvej Foto: Tanjug/AP

UKRAJINA PRETI IZLASKOM IZ INTERPOLA AKO RUS POBEDI

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je u ponedeljak da će njegova zemlja razmotriti suspenziju svog članstva u međunarodnu policijsku organizaciju ukoliko za novog šefa Interpola bude izbaran Rus.

Avakov je citiran u Dubaiju u Ujedinjenin Arapskim Emiratima (UAE), gde se u utorak očekuje izbor novog šefa Intepola nakon što je dosadašnji prvi čovek ove organizacije uhapšen u Kini.

Litvanija je takođe zapretila da će napustiti Interpol zbog Rusije.

Britanski mediji su izvestili da će novi šef Interpola najverovatnije biti 56-godišnji veteran ruskog ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Prokopčuk uprkos optužbama da je Moskva koristila interpolove procedure za progon političkih protivnika.

- Moguće predsedavanje Rusije Interpolom je apsurd i u kontadikciji sa duhom i ciljevima ove organizacije - naveo je Arsen Avakov u Dubaiju. On je ranije naveo da bi Rusija na čelu intepola predstavljala "hibridnu pretnju celom svetu".

Kosovo nije u INTERPOL-u

(Telegraf.rs/Independent/Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA