Novinara Kašogija pred smrt nazivali izdajicom i pretili mu da će odgovarati: Isplivali novi snimci vezani za brutalno ubistvo (FOTO)

Sat vremena od početka snimka, čuje se glas muškarca koji se požalio što mora da nosi Kašogijevu odeću

  • 0

Odgovorni za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija nazvali su ga izdajicom uoči krvavog čina i poručili mu da će odgovarati za svoja dela, navodi "Dejli mejl", pozivajući se na turske medije koji tvrde da su preslušali audio snimak ubistva saudijskog novinara.

Svakodnevno na vidilo izlaze novi detalji ubistva Foto: Tanjug/AP

- Pustite mi ruku! Šta to radite - rekao je Kašogi po ulasku u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra, nakon čega je došlo do verbalne svađe i fizičkog obračuna.

Kako navodi "Haberturk", turski sajt koji tvrdi da je imao na uvid audio snimak Kašogijevog ubistva, novinar je potom prebijen i mučen, a telo mu je raskomadano.

Sat vremena od početka snimka, čuje se glas muškarca koji se požalio što mora da nosi Kašogijevu odeću.

Kašogi ulazi u saudijski konzulat Foto: Tanjug/AP

- Užasno je nositi odeću čoveka kojeg smo ubili pre 20 minuta - navodno je rekao muškarac, žaleći se da su mu Kašogijeve cipele previše male i da bi radije nosio svoje patike.

Turski mediji smatraju da se na snimku čuje glas Mustafe al-Madanija, koji je nekoliko sati posle Kašogijevog ubistva 2. oktobra snimljen nadzornim kamerama kada je prolazio pored Pave džamije u Istanbulu.

Saudijska Arabija je pre zvanične potvrde da je Kašogi zaista ubijen u konzulatu u Istanbulu ponudila više kontradiktornih objašnjenja događaja tog dana, podseća "Dejli mejl".

Na kraju, zvanični Rijad je zatražio smrtne kazne za pet osoba i podigao optužnice protiv 11 osoba osumnjičenih da su imali udela u Kašogijevom ubistvu, navodi "Dejli mejl", dodajući da je ukupno 21 osoba dovedena u vezu sa slučajem Kašogi uhapšena.

Novinar razgovara sa verenicom ispred saudijskog konzulata Foto: Tanjug/AP

SAD su uvele sankcije protiv 17 Saudijaca zbog ovog ubistva, uključujući i bliskim saradnicima saudijskog princa Muhameda bin Salmana, koji demantuje da je naredio ili imao saznanja o Kašogijevom ubistvu.

U proteklih nekoliko dana u medijima su se pojavili izveštaji američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) u kojima se navodi da je Salman lično naredio Kašogijevo ubistvo, međutim, te izveštaje je ubrzo demantovao američki Stejt department.

Osumnjičeni za Kašogijevo ubistvo Foto: Tanjug/AP

NEOSNOVANE TVRDNJE DA JE PRINC NAREDIO UBISTVO

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, Adel al-Džubeir, komentarisao je medijske navode da CIA veruje da je saudijski princ prestolonaslednik naložio ubistvo novinara Džamala Kašogija, i istakao da su takve tvrdnje neosnovane i da ih Rijad u potpunosti odbacuje.

U danas objavljenom intervjuu za list "Al Šark Al Avsat", Al-Džubeir je rekao i da je Ankara uverila Rijad da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan "nije mislio na saudijskog princa prestolonaslednika" kada je rekao da je ubistvo Kašogija naloženo na najvišem nivou saudijske vlasti, prenosi Rojters.

Princ Mohamed bin Salman Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, tri izvora bliska kraljevskom dvoru u Rijadu navode da bi neki članovi saudijske vladajuće porodice želeli da spreče princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da postane kralj, prenosi britanska agencija.

Naime, ovi izvori tvrde da desetine prinčeva i rođaka iz moćnih ogranaka porodice Al Saud žele promenu u redu nasleđa na tron, ali da neće ništa preduzeti dok je živ kralj Salman, prestolonaslednikov 82-godišnji otac.

Oni priznaju da će se kraj teško okrenuti protiv svog omiljenog sina, ali razgovaraju o mogućnosti da, posle kraljeve smrti, tron preuzme njegov mlađi brat, princ Ahmed bin Abdulaziz (76), navode isti izvori.

Princ Ahmed bi, kaže jedan od izvora, imao podršku članova porodice, bezbednosnog aparata i nekih zapadnih sila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA