Očajni radnici iz Srbije prevareni u Slovačkoj: Ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, prepušteni smo sami sebi

Radnici koji so mailom kontaktirali Tanjug, tvrde da je slovačka agencija, koja ih je angažovala, zatvorena i da nisu dobili platu kao i obećanu nedeljnu akontaciju

  • 0

Grupa od 50-tak radnika iz Srbije, koji su bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnava, ostala je, kako tvrde, bez posla, plata i rešenja za tu situaciju.

Ta grupa radnika kontaktirala je Tanjug, apelujući na pomoć, iako su se u nevolji našli, između ostalog i zato što nisu poslušali sugestije da svi koji posao traže u inostranstvu ne kreću na put bez ugovora o radu.

U pismu koje su mailom poslali Tanjugu ne navode da li su se obratili nekoj od institucija države Srbije, ali i Slovačke.

Oni inače tvrde da je slovačka agencija, koja ih je angažovala, zatvorena i da nisu dobili platu kao i obećanu nedeljnu akontaciju.

Dodaju da je slovačka agencija "Rasken" sa sedištem u Trnavi, koja ih je direktno angažovala, zatvorena već sedam dana.

Prema proceni radnika, preko te agencije u Slovačkoj je angažovano oko 500 građana iz Srbije.

Radnik N. D. (ime i prezime poznato redakciji) kaže da je do sada radio u fabrici "Fremać" u Slovačkoj, na proizvodnji plastičnih delova za automobile i kamione.

- U agenciju je 14. novembra upala policija (tržišna inspekcija), verovatno zbog neplaćenog poreza, vlasnici agencije su zadržani u pritvoru 48 časova, pa zatim 72 časa, barem su takve informacije stigle do nas. Danas je šesti dan kako agencija ne radi - kaže N. D.

Vlasnici agencije su u pritvoru Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

U fabrici u kojoj je on radio, kaže, ima oko 50 zaposlenih iz Srbije, koji su iz Novog Sada autobusima otišli na rad u Slovačku.

- Ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, nervozni smo, prepušteni sami sebi...

Objašnjava da proteklog petka radnici nisu mogli da uzmu akontaciju, koja se inače isplaćuje na kraju svake radne nedelje (50 evra) i da bi danas po "ugovoru" trebalo da dobiju platu, ali sumnjaju da će se to desiti, jer agencija ne radi.

Povodom slučaja naših radnika u Slovačkoj koji tvrde da im slovačka agencija "Rasken", preko koje su angažovani na radu u toj zemlji, nije isplatila zarade, u Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je Ambasada Srbije u

Bratislavi u kontaktu sa našim radnicima kao i slovačkim institucijama i da će po potrebi preduzeti potrebne mere.

Kako navode u ministarstvu, Ambasadi Srbije u Bratislavi su se 20. novembra obratili državljani Srbije na privremenom radu u Slovačkoj, angažovani preko slovačke agencije za zapošljavanje "Rasken", povodom "moguće neisplate zarađenih plata pošto su, prema njihovim navodima, vlasnici navedene agencije uhapšeni".

"Ambasada Srbije u Bratislavi je u kontaktu sa našim državljanima u Trnavi kao i slovačkim institucijama i po potrebi će preduzeti sve potrebne mere u skladu sa svojom nadležnošću".

Prema podacima nadležnih u Slovačkoj, najviše radnika u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Srbije, a samo u fabrikama te zemlje radi 6. 800 naših građana od kojih većina nema dozvolu za rad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA