≫ 

Najopasnijem plemenu na ovom ostrvu niko ne sme da priđe: Jedan misionar je pokušao i odmah je ubijen smrtonosnim strelama (FOTO)

Mladiće je ubijen nakon što se iskrcao na ostrvo Severni Sentinel na kojem posete nisu dozvoljene

  • 3

Američki misionar, kojeg je ustrelilo pleme domorodaca na zabačenom ostrvu Severni Sentinel u Indijskom okeanu, pre svoje tragične smrti poslao je pismo svojim roditeljima i zamolio ih da "ne budu ljuti na domoroce ili na Boga ako on u svojoj misiji pogine".

Džon Alen Čau (26) je ubijen nakon što se iskrcao na ostrvo Severni Sentinel na kojem posete nisu dozvoljene, piše Dejli mejl. On je platio lokalnim ribarima da ga iskrcaju u blizini ostrva, nakon čega je sam kajakom doveslao do obale.

Sa prve posete ostrvu uspeo je da se vrati, ali je druga bila kobna po njega. Ribari su kasnije videli kako domoroci odvlače njegovo beživotno telo, dok su indijske vlasti saopštile da rade s grupom antropologa kako bi došle do njegovog tela.

U međuvremenu su se pojavila pisma koja je Džon pisao svojim roditeljima i u kojima je objasnio svoju nameru da domoroce upozna s Isusovim učenjem.

- Možda mislite da sam lud, ali ja mislim da je vredno približiti Isusa tim ljudima. Molim vas, ne ljutite se na njih ako me ubiju. Umesto toga, živite svoj život i slušajte Isusov poziv, a mi se ponovo vidimo na drugoj strani. Ovo nije besmislena stvar - večni životi domorodaca su u pitanju i jedva čekam da ih vidim oko Božjeg trona kako ga na svojem vlastitom jeziku štuju baš kao što piše u Otkrovenju 7:9-10. Volim vas i molim se da niko od vas ne voli ništa na ovome svetu više od Isusa - napisao je on u pismu.

Čau je pismo potpisao sa "Soli Deo gloria", što na latinskom znači "Slava samo Bogu". Na pismu stoji datum 16. novembar, što je samo dan pre nego su ga ribari drugi put odvezli na ostrvo.

Prema rečima indijske policije, Čau je ribarima platio 325 dolara da ga prevezu do ostrva. Kada je prvi put kročio na njega, ubrzo su prema njemu počeli da trče domoroci naoružani lukovima i strelama.

- Moje ime je Džon, ja vas volim i Isus vas voli - povikao je on a onda im je ponudio neke poklone kao što su fudbalske lopte i ribe, ali domoroci su počeli da ga gađaju strelama i tada su pogodili knjigu koju je držao u ruci.

Ostrvu je zabranjeno prići Foto: Profimedia

Oštetili su mu i kajak, pa se Čau jedva vratio na ribarski brod koji ga je čekao na dogovorenom mestu. Noć je proveo pišući o svojem iskustvu i te zapise predao je ribarima.

Drugi dan ponovo je otišao na ostrvo i više se nije vratio.

U njegovim zapisima koji su nastali između 14. i 16. novembra opisuje šta se tačno dogodilo. Čau je naveo kako se u početku uspaničio kad su domoroci počeli da ga gađaju strelama.

- Trčali su prema meni s lukovima i strelama. Uzeo sam ribu i bacio je prema njima, ali oni su nastavili da me napadaju. Počeo sam da bežim i zaveslao sam prema ribarskom brodu. Bilo me je strah, ali još sam više bio razočaran - napisao je on.

Opisao je i kako je pogođen strelom.

- Strelom me je pogodilo desetogodišnje dete, možda tinejdžer. Uglavnom, bio je puno niži od ostalih Sentinelaca. Pogodio je direktno u Bibliju koju sam držao u ruci. Pomislio sam: "Ako hoćete da me ubijete, u redu. Ali biću puno korisniji živ" - napisao je on.

Čau je dodao kako "ne želi da umre".

- Da li bi bilo korisnije da odem i ostavim nekome drugome da obavi ovaj posao? Ne. Mislim da ne. Još uvek bih mogao da se vratim u SAD jer me ovde čeka gotovo sigurna smrt. Bože, ne želim da umrem, ali ko će zauzeti moje mesto ako odem? Nedostaju mi roditelji. Zašto je malo dete pokušalo da me ubije? Oče, oprosti mu kao i ostalim ljudima na ostrvu - dodao je on.

Indijska policija objavila je da je zločin pripisan "nepoznatim domorocima" i da protiv njih ne može biti podignuta optužnica jer je pristajanje na njihovo ostrvo ionako zabranjeno kako bi se očuvao njihov način života. Međutim, uhapšeno je sedam ribara koji su Čaua prevezli na ostrvo, iako su znali dato ne smeju da urade.

Pleme živi u potpunoj izolaciji na ostrvu Severni Sentinel, koje niko ne sme da poseti niti na to ima pravo. Ljudima je zabranjeno da prilaze ostrvu i boje se susreta sa njima, jer domoroci, Sentineli, nisu prijateljski nastrojeni prema posetiocima. Ovo izolovano pleme odupire se svim kontaktima sa spoljnim svetom i agresivno napada sve koji se usude da samo priđu ostrvu.

VIDEO: Čudni običaji, šetaju krokodile umesto pasa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zemuac

    22. novembar 2018 | 15:54

    cackao mecku.......

  • будала

    22. novembar 2018 | 22:14

    Племе је било брже и они су прво њега приближили његовом Исусу ... Они могу још на то да чекају, не жури им се ... Чујеш, откуд му помисао да он нешто боље зна од њих, и да је он, таква наивна заведена будалетина, ближи Богу од њих!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA