≫ 

Neviđeni ustanak "žutih prsluka" u Francuskoj zbog cena goriva: 3.000 policajaca sprečava demonstrante da priđu predsedničkoj palati, bačen suzavac (VIDEO) (FOTO)

Učešće na današnjim protestima najavilo je, putem društvenih mreža, 36.000 ljudi

  • 12

U Parizu se održavaju novi protesti zbog povećanja cena goriva koje demonstranti u žutim prslucima nazivaju "drugim činom" demonstracija održanih pre nedelju dana, a francuske vlasti su rasporedile 3.000 pripadnika bezbednosnih snaga kako bi sprečile eventualne nerede.

Policija je na demonstrante bacila suzavac i pokušala je da ih rastera vodenim topovima. Francuski mediji prenose da je na ulicama Pariza prisutno oko 8.000 demontranata, dok ih širom Francuske protestuje oko 30.000.

Prema poslednjim podacima, situacija se polako smiruje, dok se protestanti okupljaju oko Trijumfalne kapije.

Veliki broj medija uživo prati situaciju na ulicama Pariza.

Kako prenose francuski mediji, protestanti su na Šanze lizeu postavili blokade i zapalili kamion.

Protestanti su se okupili kod Trijumfalne kapije Foto: Tanjug/AP

Metro stanice u blizini protesta zatvorene su za saobraćaj.

Neki protestanti pevali su Marseljezu dok su drugi nosili transparente na kojima je pisalo "Makron, daj ostavku" i "Makron, lopov".

Policija je pokušala da ih rastera vodenim topovima Foto: Tanjug/AP

Posle protesta održanih prošle subote, kada je, prema procenama, 282.000 ljudi blokiralo glavne saobraćajnice i strateške lokacije širom Francuske, prvi demonstranti su se okupili na Marsovim poljima, javljaju francuski mediji.

Počeo je "drugi čin" demonstracija Foto: Tanjug/AP

Drugi "žuti prsluci", kako francuski mediji nazivaju demonstrante, pokušavaju da se približe Jelisejskim poljima, uprkos masovnom prisustvu snaga reda koje im onemogućavaju pristup predsedničkoj palati, dok se jedna grupa okupila nedaleko od trga Konkor.

"Parizjen" navodi da se stotine demonstranata približavaju Jelisejskim poljima i da ih ima sve više, a da im snage reda blokiraju pristup toj ulici.

Demonstranti su se već sukobili sa policijom Foto: Tanjug/AP

Neki demonstranti kažu da će žute prsluke obući u podne i da zapravo tada nameravaju da počnu protest.

"Figaro" prenosi da su jake bezbednosne snage još od šest sati raspoređene u okolini Jelisejskih polja, Konkora, Nacionalne skupštine i palate Matinjon - rezidencije premijera.

Uz to, mobilne snage, navođene helikopterima, biće spremne da intervenišu u slučaju eventualnog nasilja u Parizu i pokušaja blokada na periferiji, rekao je načelnik pariske policije Mišel Delpijek.

Policija ih sprečava da priđu predsedničkoj palati Foto: Tanjug/AP

Učešće na današnjim protestima najavilo je, putem društvenih mreža, 36.000 ljudi.

I u drugim francuskim gradovima, kao što su Lion, Lil, Tuluz i Limož, najavljene su akcije okupljanja i blokiranja naplatnih rampi na saobraćajnicama ili u trgovinskim zonama.

Protesti su zakazani širom zemlje Foto: Tanjug/AP

Protesti, nastali iz nezadovoljstva izraženog tokom oktobra na društvenim mrežama zbog povećanja cena goriva, i dalje potresaju Francusku, a pre nedelju dana u protestnim akcijama povređene su stotine ljudi, dok su dve osobe ubijene.

Najavljeno je da će predsednik Francuske, kao odgovor, u utorak odrediti ciljeve na polju ekološke tranzicije i obelodaniti mere s tim u vezi.

Video: Gotovo da nema države u kojoj nisu demonstracije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    24. novembar 2018 | 11:49

    A u Srbiji svet po kaficima ....

  • Luka

    24. novembar 2018 | 15:27

    Tako je to u normalnom svetu....Juce sipam dizel u Austriji koji je jeftiniji 30 din nego u Srbiji....a gde su plate neznam koliko vece....Sramota za nas....

  • Kragujevcanin

    24. novembar 2018 | 15:13

    Pogledajte braco Srbi kako se to radi kada je narod ozbiljan I organizovan. A ne po 5 automibila na raskrsnici!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA