≫ 

Zakuvalo se: Ukrajina pokrenula napad na Ruse, teškom artiljerijom gađaju stambene četvrti

Rusija se ne oglašava ovim povodom

  • 9

Ukrajinska vojska započela je masovni napad na stambene četvrti samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi dopisnik "RIA Novosti" sa lica mesta.   

Kako je rekao, napad je započet oko 22.30 po lokalnom vremenu iz različitog naoružanja, između ostalog i iz teške artiljerije.

Prethodno je ukrajinsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sa ruskog broda ispaljena raketa prema grupi ukrajinskih brodova u Kerčkom prolazu.

Ruska Federalna služba bezbednosti potvrdila je večeras da su njeni brodovi granične patrole zaplenili tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebili oružje kako bi ih prisilili da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

U incidentu su povređena tri ukrajinska vojnika i oni su dobili medicinsku pomoć, navodi FSB. Oni nisu životno ugroženi, prenosi Rojters.

- Postoje nepobitni dokazi da je Kijev pripremio i orkestrirao provokacije u Crnom moru. Ovi materijali će uskoro biti objavljeni - naveo je FSB u saopštenju.

Oglasila se i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je na Fejsbuku napisala da je incident "tipičan za ukrajinsko ponašanje: provokacija, pritisak i optužba za agresiju", prenosi AP.

Foto: AP/Tanjug

Ukrajinski mediji su preneli da je predsednik Petro Porošenko sazvao hitan sastanak vojnog kabineta.

Rusija je prethodno sprečila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, a pristup im je blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko tog moreuza.

Takođe, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Mariupolj, koja je u Azovskom moru.

Iz Kijeva je saopšteno i da je brod ruske obalske straže udario u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup.

Pogledajte video kako ruska pogranična služba prati ukrajinski vojni brod:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA