Evo kako je protekao Samit G20 i kako su se pokazali lideri: Da li se ovoj grupi bliži kraj i ko će zadati završni udarac?

Dopisnik DW iz Brisela Bernd Rigert u analizi objavljenoj u rubrici "Lični stav" ocenjuje da, u budućnosti, "to tako više neće ići"

  • 4

Uz mnogo muke i pre svega uz otpor SAD, čelnici svetskih sila su se ipak nekako uspeli dogovoriti oko prilično razvodnjenog završnog G20 dokumenta, navodi "Dojče vele" (DW).

Dopisnik DW iz Brisela Bernd Rigert u analizi objavljenoj u rubrici "Lični stav" ocenjuje da, u budućnosti, "to tako više neće ići".

- Deset godina nakon svog prvog okupljanja na nivou predsednika država i vlada, grupa G20 je kao forum za rešavanje globalnih problema jasno na putu ka beznačajnosti. Osnovan kao sredstvo u borbi protiv velike finansijske krize pre 10 godina, formatu G20 polako ponestaje daha. I to ne zato jer je ideja da globalne probleme treba rešavati globalnim mehanizmom sama po sebi loša, nego zato jer je jednostavno ponestalo političke volje kod mnogih koji učestvuju u ovom mehanizmu - navodi se u analizi.

Rigert navodi da "samoizolacija, nacionalizam, protekcionizam sve češće služe kao odgovor na posledice globalizacije koja se sve češće doživljava kao nekontrolisani proces".

Grupno fotografisanje svih prisutnih lidera Foto: AP/Tanjug

On ocenjuje da je "vođa ovog trenda bez sumnje američki predsednik Donald Tramp koji bez ikakvog plana šturo ruši sve oko sebe jer je dekonstruktivista koji želi srušiti trenutni poredak i odstraniti pravila za koja misli da ne funkcionišu u njegovu korist. I pritom stvara nova pravila koja važe samo za njega".

Rigert dodaje da "jedino što važi jeste brz rast popularnosti kod kuće bez obzira na ostatak sveta", ali i naglašava da "Donald Tramp, i to je ono što je fatalno, nije usamljen".

- Ruski predsednik, saudijski prestolonaslednik, turski autokrata i kineski predsednik koji zajednički sede za G20 stolom, ne mare preterano za pravo i pravednost. Ovom klubu ''moja-zemlja-na-prvom-mestu'' se pridružuje sve više članova. U Meksiku je upravo jedan populista zaseo na vlast. U Brazilu se u predsedničku palatu useljava jedan priznati desni ekstremista. Sve su to loše preduslovi za sedeći samit G20 u japanskoj Osaki - smatra Rigert.

Glavne zvezde na samitu su bili saudijski princ i Putin Foto: Tanjug/AP

On ocenjuje da se "prostor oko nemačke kancelarke, kanadskog premijera, francuskog predsednika i predstavnika EU, dakle onih koji su u Buenos Ajresu vijorili zastavom multilateralizma, polako prazni" i da se "čak se i unutar EU polako širi populizam i sebičnost", navodeći kao "najnoviji primer posle Bregzita i nova populističku vladu u Italiji".

- Kada čovek čita tanušnu završnu izjavu samita G20 stiče utisak da je ovo okupljanje predstavnika dve trećine čovečanstva samo prazno pakovanje. Doduše na papiru je ipak nekako uz muke došlo do dogovora oko reforme trgovinskog sistama ali se u međuvremenu veliki delovi G20 međusobno nameću novim carinama ne bi li dobili što veći komad globalnog kolača. Teorija je jedno, praksa je nešto sasvim drugo - piše u analizi.

Prema Rigertu, "Donald Tramp će uskoro grupi G20, čijim sastancima je samo sporadično prisustvovao, verovatno zadati smrtonosni udarac".

Susret Trampa, Trudoa i Penja Nijete, potpisan je novi sporazum o trgovini Foto: Tanjug/AP

- Njegov savetnik za bezbednost G20 smatra suvišnim, iako se radi o jedinom globalnom ekonomsko-političkom mehanizmu kontrole. Publici i biračima kod kuće je u međuvremenu teško objasniti smisao G20 ako na samitu za stolom ionako sedi sve više bahatih sebičnjaka - navodi Dopisnik DW iz Brisela.

Rigert ocenjuje da "G20 do nije ispunio ni jedan od svojih osnovnih zadataka - oporezivanje digitalnih preduzeća".

- Ovaj zadatak je opet, na insistiranja SAD, prebačen na prvi samit G20 posle Osake - ako do njega uopše dođe. Spustiti ovaj forum na nivo ministara, kao što je to bio slučaj pre 2008, ili ga u potpunosti raspustiti bi bila pobeda za nacionaliste. A njima ne bi trebalo priuštiti taj užitak. Tako će se samiti G20 i dalje verovatno održavati, ali ovaj forum bi se lako mogao pretvoriti u ''dead man walking'' (mrtav čovek hoda): kandidata za smrtnu kaznu na putu kao političkom stratištu - zaključuje se u analizi.

Razgovor Putina i Makrona Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. decembar 2018 | 17:27

    SLEDECA GODINA CE SVAKAKO BITI POSEBNA I VISE NISTA NECE BITI KAO DO SADA!! NESTO CE SE DESITI STO CE SVET PODPUNO IZ TEMELJA PROMENITI A KO PREZIVI PRICACE KAKO JE BILO !!!! POSLE APOKALIPSE DOLAZI MIR I DOLAZAK ISUSA HRISTA -BOG CE POBEDITI SATANU!!

  • Klimt-Bec

    2. decembar 2018 | 20:36

    Jel je bila prisutna i Teroristicka OVK-a, mislim kao posmatrac???

  • slađa

    2. decembar 2018 | 17:43

    Sastanci G20 su neophodni. U suprotnom države bi počele da sprovode ono što sprovode Albanci na KiM. I ne bi bio postignut nijedan dogovor kako bi se čoveanstvo bolje sporazumevalo i saradjivalo. Neka je i mlak ovogodišnji izveštaj, ali je zajednički.Mediji treba da isprate svaki ovakav događaj, ali sa manje marginalnih tema. Već fokus da bude na sadržaju razgovora i pregovora. Lideri ne treba da se osećaju kao na izboru za mis. Oni vode svoje zemlje i odgovorni su za mir i očuvanje kako tekovina postojećih sporazuma, međunarodnog prava, bezbednosti, denuklearizacije, pacifikovanja ratobornih oblasti, tako i kao glavnu obavezu imaju usmeravanje budućnosti koja ne sme da zanemari tradicionalne vrednosti i način života običnog čoveka pred tehnološkom revolucijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA