Dogodiće se 6 klimatskih katastrofa u isto vreme, ako se odmah ne reaguje: Predviđanja naučnika nisu ni malo optimistična

Istraživači upozoravaju da bi ovo moglo da postane uobičajeno ako se ne održe klimatski ciljevi koji su postignuti na samitu u Parizu

  • 0

Nekoliko lokacija širom sveta moglo bi u budućnosti da ima do šest klimatskih katastrofa u isto vreme, istakli su naučnici uoči samita o klimatskim promenama u Poljskoj.

- Naša društva suočiće se sa razarajućim efektima nekoliko klimatskih katastrofa - to se sada dešava i nastaviće se - rekao je istraživač Erik Frenklin.

Studija naglašava važnost postizanja ciljeva iz Pariza, a ove nedelje pitanje se postavlja u vreme klimatskog samita u Katovicama u Poljskoj.

Samit o klimatskim promenama počeo je 2. decembra u Poljskoj Foto: Tanjug/AP

Činjenica da emisija ugljendioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte uzrokuju klimatske promene nisu nove vesti.

Efekti emisija su različiti u zavisnosti od toga gde ste na terenu, a katastrofe koje slede do sada su proučavane odvojeno.

Sada su istraživači na Institutu za biologiju mora na Havajima analizirali scenario u kojem je nekoliko nesreća pogodilo isto mesto. Istraživači upozoravaju da bi ovo moglo da postane uobičajeno ako se ne održe klimatski ciljevi koji su postignuti na samitu u Parizu.

Već smo svedočili da se se nekoliko katastrofa dogodile istom mestu Foto: Tanjug/AP

Na primer, Floridu, koja je spomenuta prošle godine, pogodili su ekstremna suša, rekordna toplota, preko 100 šumskih požara i uragan Majkl.

- Fokusiranje na jednu ili nekoliko kriza može sakriti efekte drugih kriza, što dovodi do nepotpunih procena uticaja klimatskih promena - rekao je Kamilo Mora, aqutor studije i profesor na Univerzitetu na Havajima.

Ako se nivo emisija nastavi istim tempom, Njujork će verovatno doživeti paralelno do četiri nesreće, a između ostalog i ekstremnu kišu i povišen nivo vode.

Najugroženije će biti tropske obale, drugi delovi sveta će proći bolje. Istraživači pominju delove Kanade i Rusije, ali i Grenland.

Demonstranti traže da se reaguje odmah Foto: Tanjug/AP

- Izgleda da će Grenland biti najmanje pogođen višestrukim klimatskim katastrofama, ako zamislimo najgori mogući scenario. Možda je došlo vreme da se kupuju nekretnine na Grenlandu - rekao je Frenklin.

200 zemalja složilo se 2015. da ograniče globalno zagrevanje na dva stepena, ali sa ciljem postavljenim na 1,5 stepeni.

Cilj samita o klimatskim promenama u Poljskoj, koji je počeo u nedelju, 2. decembra, ima za cilj da uspostavi zajednički regulatorni okvir za sve zemlje, kako bi se dogovor iz Pariza mogao postići stvarno.

Neka od glavnih pitanja o kojima će se raspravljati na višednevnom samitu u Poljskoj su kako finansirati klimatske mere ako bogate zemlje treba da pomognu siromašne, koliko zemlje treba da budu transparentne i mnoga druga.

Traži se od političara da spasu planetu Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će se SAD povući iz sporazuma i odbacio je alarmantni izveštaj o klimatskim promenama koji je naručila Bela kuća. Klimatske promene nazvao je "blefom".

Zbog činjenica da je globalna temperatura porasla za jedan stepen do sada svet je već svedočio stravičnim požarima, ekstremnim talasima toplog vazduha i uraganima koji su još više razarajući zbog rastućeg nivoa mora.

U Katovicama predstavnici država bi trebali pristati na novi pravilnik prihvatljiv za sve 183 države koje su ratifikovale sporazum u Parizu.

Neki ne veruju da će političari uspeti da spasu planetu Foto: Tanjug/AP

Čelnici na samitu G20 u konačnom saopštenju nakon samita u Buenos Ajresu izjavili su kako je Pariški sporazum "neizmenjiv".

Čak i značajan napredak u Katovicama u skladu na Pariškim ciljevima možda neće biti dovoljan da preokrene smer globalnog zagrevanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA