Američki državni sekretar o planovima svog predsednika: Tramp gradi novi svetski poredak

Pompeo je okrivio Kinu i Iran za nestabilnost u svetu

  • 7

Američki predsednik Donald Tramp gradi novi svetski poredak koji će podržavati američko vođstvo i demokratija, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo diplomatama na skupu u Briselu, okrivivši Iran i Kinu za nestabilnost u svetu.

- U najboljoj tradiciji naše velike demokratije, okupljamo plemenite nacije u izgradnji novog liberalnog poretka koji će sprečavati rat i ostvariti veći prosperitet - rekao je Pompeo.

- Pod predsednikom Trampom, mi ne napuštamo međunarodnu lidersku poziciju niti naše prijatelje u međunarodnom poretku - dodao je američki državni sekretar.

Foto: Tanjug/AP

Pompeo je u govoru kritikovao Iran i Kinu, odbacivši sugestije da Vašington postupa jednostrano.

- Čak i naši evropski prijatelji ponekad govore da ne postupamo u interesu slobodnog sveta. To je jednostavno potpuno pogrešno - spomenuo je Pompeo i Evropu.

- Radimo na tome da održimo, zaštitimo i unapredimo otvoren, pravedan, transparentan i slobodan svet suverenih država. Taj projekat zahtevaće stvarnu obnovu liberalnog poretka među nacijama. Zahtevaće odlučnu Ameriku i liderstvo ne samo od moje zemlje, nego od demokratija širom sveta - rekao je Pompeo.

Pompeo je rekao da SAD podstiče Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond (MMF) da smanje finansiranje zemalja kao što je Kina, jer one već imaju pristup finansijskim tržištima za prikupljanje kapitala.

Pompeo se nalazi u Briselu povodom sastanka ministara spoljnih poslova NATO.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јован Ктћ

    4. decembar 2018 | 18:41

    Нови светски поредак под америчким доминацијом. То они, сасвим отворено, најављују. На њихову жалост, Русија и Кина, уз Индију, Бразил, Иран и друге земље не мисле тако.

  • Лицемер

    4. decembar 2018 | 15:41

    Да штите истомишљенике, видимо. Шиптари спремају хаос а они их бодре а и вероватно наоружавају.

  • Zare

    4. decembar 2018 | 15:39

    Biće svetski propadak, ako je ovo istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA