Novi incident pojačava tenzije oko Gibraltara: Vojni brodovi odvrnuli špansku himnu na razglasu, Britanci besni (FOTO) (VIDEO)

Španija već duže vreme prisvaja suverenost nad Gibraltarom, čiji su stanovnici na referendumu 2002. godine odbacili zahtev Madrida da zajedno sa Londonom deli suverenost nad tom teritorijom

  • 3

Pitanje Gibraltara je od najave izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, jedan od glavnih izvora tenzija u napornim pregovorima. Španija želi da povrati kontrolu na ovim delom teritorije, a Britanija ne želi da je se odrekne. Čak su španske vlasti i pretile da će blokirati sporazum Ujedinjenog Kraljevstva i EU, ali je na kraju dogovoreno da će se ipak dve države same dogovarati i rešavati ovaj problem.

Ipak čini se da Španija nije spremna da sve prepusti slučaju, pa su se tenzije ponovo pojačale zbog snimka koji se pojavio pre dva dana. Ovo bi moglo da oteža dogovor Ujedinjenog Kraljevstva i Španije oko Gibraltara.

Građani Gibraltara žele da njihova teritorija ostane pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kreljevstva Foto: Profimedia

PROVOKACIJA ŠPANSKIH RATNIH BRODOVA?

Snimak španskih vojnih brodova, koji su puštali špansku nacionalnu himnu, glasno kao provokaciju, dok su plovili pored Gibraltara, pojavio se na društvenim mrežama.

Javnosti dostupan snimak pokazuje da "Infanta Elena", korveta naoružana sa automatskim topovima i torpedima, plovi pored britanske teritorije u utorak. Iako nema dokaza da je snimak originalan ili je muzika naknadno dodata, on se pojavio posle nedelja visokih tenzija između Velike Britanije i Španije oko britanske prekomorske teritorije i njenog statusa posle Bregzita, prenosi Independent.

Ribar Nikolas Karnani, koji je postavio snimak na društvenoj mreži Tviter, opisao je incident kao "invaziju na britanske teritorijalne voda na Gibraltaru".

On je apelovao na vlasti Velike Britanije da "preduzmu mere da odbrane dostojanstvo njihovog stanovništva". Ministarstvo spoljnih poslova nije još komentarisalo incident.

Španija tvrdi da je teritorija njena i akcije u ovim teritorijalnim vodama su prilično česte, ponekad izazivajući odgovor Kraljevske mornarice.

U aprilu je Kraljevska mornarica ispalila raketu upozorenja, kada je procenila da se španski brod suviše približio britanskoj nuklearnoj podmornici.

Ranije ove nedelje u područje oko Gibraltara je došla i britanska kraljevska podnornica HMS Astute, zbog rutinskog pregleda obale.

Ove godine se dogodio još jedan incident i to zbog američke podmornice. Gibraltarska policija je presrela španski brod, jer se našao u neposrednoj blizini podmornice. Krajem prošle godine, kraljevska mornarica je morala da reaguje kada se španski brod našao na putu američkog broda u Gibraltaru.

Španska vlada tvrdi da ta teritorija treba da se vrati Španiji, politika usvojena tokom Frankove ere. Ankete ipak pokazuju da Gibraltar želi da ostane u sastavu Velike Britanije. Prošlog meseca, ministar odbrane Gejvin Vilijamson je rekao da će Gibraltar "uvek ostati pod zastavom kraljice".

Španski premijer Pedro Sančez Foto: Tanjug/AP

PREGOVARAĆE ŠPANIJA I BRITANIJA

Španija je 24. novembra postigla dogovor s Evropskom unijom po pitanju Gibraltara, čime je bio otvoren put za održavanje samita EU u Briselu, na kojem treba da bude potvrđen sporazum o Bregzitu sa britanskom premijerkom Terezom Mej, izjavio je neimenovani diplomatski izvor za Rojters.

- Pregovori sa Španijom i Britanijom trajali su cele noći. U upravo završenom telefonskom razgovoru (predsednika Evropskog saveta Donalda) Tusak i (španskog premijera Pedra) Sančesa, postignut je sporazum oko Gibraltara - kazao je taj izvor.

Bregzit je ponovo aktivirao stari problem Foto: Tanjug/AP

Rojters prenosi da je britanska vlada saopštila da će o budućnosti Gibraltara pregovarati direktno sa Španijom, što je bio deo uverenja iznetih Madridu na osnovu kojih je Španija pristala na sporazum EU o Bregzitu.

- Što se tiče pregovora o povlačenju (Velike Britanije iz EU), imajući u vidu da postoje pojedine okolnosti koje se odnose samo na Gibraltar, imali smo razgovore sa Španijom u kojima je direktno bila uključena Vlada Gibraltara. Ti razgovori su bili konstruktivni i mi se radujemo tome da isti pristup primenjujemo i na budući odnos - naveo je neimenovani portparol britanske vlade.

Britanska premijerka Tereza Mej Foto: Tanjug/AP

SPOR STAR 300 GODINA

Španija će ponovo aktuelizovati svoj zahtev za zajedničku suverenost nad Gibraltarom nakon što Velika Britanija izađe iz Evropske unije, rekao je španski premijer Pedro Sančez 26. novembra, dodavši da Madrid ima podršku Unije u rešavanju spora starog 300 godina.

Sančez ocenjuje da je pozicija Španije, što se tiče Gibraltara, britanske teritorije od 1713. godine, znatno snažnija nakon zaključivanja sporazuma o bregzitu, jer je španska politika postala time politika EU, piše „Indeks“.

- Rešićemo spor koji postoji već više od 300 godina - istakao je Sančez.

Na pitanje hoće li će Španija pokrenuti raspravu o zajedničkoj suverenosti nad Gibraltarom nakon što Britanija napusti evropski blok 29. marta 2019. godine, Sančez je odgovorio da će njegova zemlja „raspravljati o svim pitanjima“.

Španija već duže vreme prisvaja suverenost nad Gibraltarom, čiji su stanovnici na referendumu 2002. godine odbacili zahtev Madrida da zajedno sa Londonom deli suverenost nad tom teritorijom.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da je Gibraltar britanski i da je pregovarajući za Britaniju to činila i za Gibraltar, ali nije htela da ulazi u detalje. Na Gibraltaru, koji ima oko 30.000 stanovnika, smešteni su britanski aerodrom i britanska pomorska baza.

Španska zastava se vijori na teritoriji Gibraltara Foto: Tanjug / AP

DA LI MOŽE DOĆI DO RATA?

Tenzije oko Gibraltara su se podigle u aprilu prošle godine i to upravo zbog situacije oko Bregzita.

Velika Britanija optužila je Španiju da koristi Bregzit da bi se "dokopla zemlje" i da to sve čini pod okriljem zvaničnih smernica o pregovorima koje je izdala Evropska unija. Jedan britanski zvaničnik rekao je za britanski Telegraf da je to "apsolutno neprihvatljivo" i da daje Španiji previše moći nad budućnošću Gibraltara.

- Čovek zaista mora da se zapita zašto je EU mislila da je razumno staviti tako nešto u bilateralni problem između Španije i Britanije - rekao je taj zvaničnik.

Prvi ministar Gibraltara kritikovao je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska zbog toga što je Španiji dao pravo veta nad budućim odnosima između te britanske enklave i Evropske unije nakon što Britanija napusti taj blok.

- Mi nećemo biti moneta za potkusurivanje i nećemo biti žrtva Bregzita, jer nismo krivi za to: mi smo glasali za ostanak u EU i naše isterivanje iz Unije značilo bi dozvoliti Španiji da se ponaša kao siledžija - istakao je lider Gibraltara, pozvavši EU da iz predloga smernica ukloni onu o Gibraltaru.

Problem je nastao oko izjave predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji je rekao da posle Bregzita nijedan dogovor između EU i Britanije koji se odnosi na Gibraltar, neće moći da bude sproveden bez saglasnosti Španije.

- Nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju, ne može se uspostaviti nikakav dogovor o Gibraltari između EU i UK bez dogovora Španije i UK - navodi se u smernicama koje je predstavio Tusk, prenela je agencija AFP.

To znači da bi Madrid mogao potencijalno da blokira pristup Gibraltara bilo kom trgovinskom dogovoru, a zvaničnici Gibraltara strahuju da bi Španija mogla da iskoristi veto i traži suverenitet nad tim poluostrvom.

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je da Ujedinjeno Kraljevstvo nikad neće prepustiti kontrolu nad Gibraltarom nekom drugom, protivno volji njegovih građana.

Bivši lider Konzervativne partije britanske premijerke Tereze Mej, Majkl Hauard, rekao je da bi ona čak bila spremna na rat kako bi odbranila svoju teritoriju, kao što je Britanija učinila sa Argentinom zbog Foklandskih ostrva pre 35 godina.

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA