Uhapšeni provalnici koje je jurila cela Evropa: Nisu se vraćali iz krađe bez milion evra

Uspešna međunarodna krivična istraga koju su sprovele vlasti Nemačke i Moldavije, uz podršku Evropola

  • 2

U Moldaviji su uhapšena dvojica provalnika osumnjičenih za više od 20 krađa visokog profila, usled kojih je šteta proračunata na oko 20 miliona evra, saopštio je danas Evropol.

To hapšenje se dogodilo u sredu, a rezultat je uspešne međunarodne krivične istrage koju su sprovele vlasti Nemačke i Moldavije, uz podršku Evropola.

Kako se u saopštenju navodi, od 2017. godine, vlasti u Hamburgu vode istragu o seriji slučajeva provale u tom gradu i drugim oblastima u Nemačkoj, a provalnici su bili specifični po načinu rada: prvo uklone deo krova kuće, a zatim naprave rupu kroz koju mogu da uđu.

Ukupna šteta samo u Hamburgu, procenjuje se na više od 20 miliona evra, računajući 22 odvojene provale.

Zahvaljujući, uspešnoj razmeni informacija sa francuskim vlastima, osumnjičeni iz Moldavije je identifikovan, što je policiju dovelo do istrage o moldavskoj kriminalnoj grupi povezanoj sa prvobitnom istragom.

Evropol je pružio podršku za operativne sastanke sa policijom Moldavije krajem 2017. i u oktobru 2018. godine, na kojima je zaključeno da je ta kriminalna grupa povezana sa istragom koju vode vlasti u Moldaviji.

Takođe je dogovoreno da istrage obe zemlje, Nemačke i Moldavije, treba da se odvijaju istovremeno.

Ova akcija hapšenja traje juče i danas u Moldaviji, a osim dvojice koji su juče uhapšeni, uhapšeno je još nekoliko njih u prethodnim mesecima, navodi se u saopštenju.

Do sada je u ovoj istrazi zaplenjeno nekoliko komada oružja, 25.000 evra u kešu, nakit i luksuzni satovi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA