≫ 

Putin upozorio Amerikance: Ako počnete da proizvodite zabranjene rakete, mi ćemo uraditi isto (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp je krajem oktobra saopštio da će se Vašington povući iz INF-a zato što ga je Rusija navodno već prekršila

  • 12

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je juče da će, ako se SAD povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i počnu sa proizvodnjom raketa zabranjenih u okviru sporazuma, Rusija uraditi isto.

Prema rečima predsednika Rusije, odluka SAD da se povuku iz INF-a znači da su tamošnje vlasti odlučile da SAD moraju da poseduju oružje zabranjeno u okviru sporazuma, prenosi Tanjug.

- Mi ćemo uraditi isto - poručio je Putin, prenosi AP.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je postavio Rusiji ultimatum od 60 dana po pitanju INF, iznevši tvrdnje da Rusija "vara" u svojoj kontroli oružja.

Putin je upozorio da će odgovoriti istom merom Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavestiti o svojim sledećim koracima, prenosi Rojters.

Poručio je da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje. U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a koji će trajati šest meseci.

Na Pompeove tvrdnje reagovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odbacivši tvrdnje SAD da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

- Rusija se strogo pridržava sporazuma i američka strana to zna -rekla je Zaharova, prenosi AP.

Američki predsednik Donald Tramp je krajem oktobra saopštio da će se Vašington povući iz INF-a zato što ga je Rusija navodno već prekršila. Zvanična Moskva demantovala je ove navode.

INF je stupio na snagu 1. juna 1988. godine i odnosi se na rakete srednjeg dometa (1.000 - 5.000 kilometara) i na rakete kratkog dometa (500 - 1.000 kilometara).

Ovaj sporazum je Evropi omogućio bezbednost, pa je ova odluka izazvala zabrinutost evropskih lidera. Ako se SAD povuče iz sporazuma, to omogućiti postavljanje raketa širom Evrope, odnosno savezničkih zemalja.

Rusi su zapretli da će odgovoriti na isti način, što bi značilo da svaki evropski grad može da bude potencijalna meta ove dve sukobljene strane.

VIDEO: Sibirom grme Putinove rakete! Zapad u strahu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    7. decembar 2018 | 19:40

    Za Ameriku je to pokretanje biznisa, a za Ruse odvajanje od usta.

  • merops

    7. decembar 2018 | 19:15

    Opet lazi amerikanaca, proizvodjacima oruzja zafalilo novca pa su izmislili pricu kako Rusi varaju, opet njihovi trikovi, a glupi amaricki narod veruje u sve to

  • Boža zemunac

    7. decembar 2018 | 18:58

    Tako je brate Putine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA