≫ 

Ovo je kraj ere Angele Merkel. Svet sa nestrpljenjem čeka da vidi ko će je zameniti: Počinje istorijski kongres CDU

Oči javnosti biće uperene na petak posle podne, kada je u planu tačka dnevnog reda koju nemačka javnost već nedeljama s nestrpljenjem očekuje: izbor nove predsednice/predsednika stranke

  • 3

U Hamburgu danas počinje prvi deo programa 31. redovne stranačke konvencije nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja će ući u stranačku istoriju kao konvencija na kojoj će Angela Merkel nakon 18 godina otići s mesta predsednice stranke.

Stranačka konvencija započinje sastankom predsedništva CDU-a, na kojem bi trebali biti razjašnjeni detalji programa ovog stranačkog kongresa, koji bi trebao potrajati do subote uveče.

Međutim, uprkos brojnim tačkama programa koji se odnose na smernice nemačke vladajuće stranke, podeljenih po tematskim područjima poput sigurnosti i reda, porodice, ekonomije i evropske politike, oči javnosti biće uperene na petak posle podne, kada je u planu tačka dnevnog reda koju nemačka javnost već nedeljama s nestrpljenjem očekuje: izbor nove predsednice/predsednika stranke.

DOSTOJANSTVEN ODLAZAK

Izbor novog čelnog čoveka stranke u središtu je pažnje otkako je Angela Merkel 29. novembra ove godine, nakon dva izbora za parlamente u saveznim pokrajinama Bavarska i Hesen, na kojima su stranke demohrišćanske Unije CDU/CSU doživele istorijske poraze, najavila povlačenje s vrha stranke, na čije je čelo sela 2000.

Merkelova odlazi posle 18 godina Foto: Tanjug/AP

Merkel je istovremeno najavila i da se na izborima 2021. više neće kandidovati za mesto u Bundestagu, što ujedno znači i odricanje od kancelarske pozicije.

- Ja sam dostojanstveno preuzela funkciju kancelarke i dostojanstveno želim i da je napustim. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila - rekla je Merkel objašnjavajući svoju odluku o povlačenju s političkih dužnosti 2021.

Ali kancelarka želi do kraja mandata ove vlade da ostane na čelu kabineta koji je sama mukotrpno stvorila nakon višemesečnih pregovora sa Socijaldemokratskom strankom Nemačke (SPD), ali i s vlastitim koalicijskim partnerom, Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU).

Nakon ove objave nemačkoj i svetskoj javnosti postalo je još zanimljivije pitanje ko će naslediti Angelu Merkel na poziciji predsednice CDU-a, prvenstveno zbog činjenice da se radi o neobičnoj konstelaciji koja razdvaja funkciju predsednika vlade i vladajuće stranke.

Da li će je ona zameniti? Foto: Tanjug/AP

PRESTOLONASLEDNICA DOVEDENA U PITANJE

Svi su u prvom trenutku pomislili na glavnu sekretaricu CDU-a Anegret Kramp-Karenbauer, koju je na ovu poziciju početkom godine dovela upravo Angela Merkel. Njih dve neguju sličan politički stil mirne ali odlučne ruke, tako da se pomisao o Kramp-Karenbauer nametala sama po sebi. Osim toga i dosad je u prošlosti CDU-a mesto predsednika stranke preuzimao dotadašnji glavni sekretar.

Ali na iznenađenje javnosti, Fridrih Merc, nekadašnji predsednik demohrišćanskog zastupničkog kluba i deklarisani protivnik Angele Merkel i njene politike ''socijaldemokratizovanja'' CDU-a, objavio je, istog dana kada je Angela Merkel najavila povlačenje, svoju želju da se kandiduje za mesto predsednika stranke.

I tada su stvari za javnost postale još zanimljivije. Jer u pitanju nije samo predsedništvo jedne vladajuće stranke nego i pitanje najverovatnijeg budućeg kancelara ili kancelarke SR Nemačke, najmoćnije ekonmske sile unutar Evropske unije.

VIDEO: Vučić o odlasku Angele Merkel

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA