Asanž dobio garancije: Neće biti suočen sa smrtnom kaznom, ako napusti ambasadu Ekvadora

Predsednik Ekvadora naveo je da je dobio pisane garancije da Velika Britanija neće izručiti Asanža bilo kojoj zemlji gde bi mogao da se suoči sa smrtnom kaznom

  • 4

Velika Britanija je obezbedila garancije da Džulijan Asanž (47) neće biti izručen u bilo koju zemlju u kojoj bi se suočio sa smrtnom kaznom, ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu, naveo je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno, piše Russia today.

Dok je davao intervju na radiju u četvrtak, Moreno je naveo da je njegova administracija dobila pisane garancije da Velika Britanija neće izručiti Asanža bilo kojoj zemlji gde bi mogao da se suoči sa smrtnom kaznom.

Lenjin Moreno, Foto Tanjug / AP

To je dugo bila Asanžova briga, jer bi mogao da se suoči sa smrtnom kaznom, ako bi bio izručen SAD-u, zbog "curenja" informacija tokom 2010. godine. Suočava se sa optužbama za špijunažu, zaveru, krađu vladine imovine i kompjutersku prevaru u SAD. Administracija Donalda Trampa smatra njegovo hapšenje prioritetom.

BEZ POLITIČKIH IZJAVA, VIŠE ČIŠĆENJA TOALETA

Moreno nije rekao da će njegova zemlja naterati Asanža da napusti ambasadu, ali je rekao da pravni tim osnivača Vikiliksa razmatra svoj sledeći potez. U poslednjih nekoliko meseci, između Asanža i ekvadorske ambasade, koja mu je dom od 2012. godine, rasla je napetost. Rezultiralo je time da je Ekvador prekinuo Asanžovu komunikaciju u martu, pošto je on imao neke onlajn diskusije o tenzijama između Londona i Moskve i katalonskom separatizmu.

Ekvador je Asanžu uputio i memorandum na devet strana u kom se navodi da mora da se uzdrži od političkih izjava, ali i da mora da čisti kupatilo u ambasadi. Rečeno mu je da će njegova mačka biti konfiskovana, ako ne vodi više računa o "njoj, njenoj hrani i higijeni". Asanž je na to odgovorio tužbom protiv Ekvadora, optužujući ga da krši njegova "osnovna prava i slobode".

VIDEO/Pariz kao bojno polje: Besne protesti zbog poskupljenja goriva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. decembar 2018 | 19:56

    SLOBODNI SVET JE TREBAO DA ZASTITI OVOGA JUNAKA I BORCA ZA ISTINU I DEMOKRATIJU U SVETU NOBELOVOM NAGRADOM A NE DA BUDE ZAROBLJE U AMBASADI !!! STRASNO JE STA RADE OVOM COVEKU I KOJE GARANCIJE POSTOJE KAD GA SE AMERI DOCEPAJU -IMA ZIVOG DA GA ODERU !!!

  • plavi safir

    6. decembar 2018 | 20:34

    I sta mu to vredi? Zar treba da dozvoli da ga osude na doživotnu robiju? On je živi dokaz koliko je ovo društvo ustvari lažno.

  • Zika

    7. decembar 2018 | 07:58

    ali sve druge vrste tortura hoće, tako da mu je pametnije da ne izlazi, ipak su u pitanju najveće "demokratske" zemlje na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA