≫ 

Amerika dobila novu ambasadorku u UN: Tramp odlučio da portparolka Stejt departmenta zameni Niki Hejli

Agencija navodi da je Nauertova prihvatila novu funkciju i njeno postavljenje za novu ambasadorku SAD u UN trebalo bi da bude objavljeno danas

  • 4

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da portparolka Stejt department Heder Nauert zameni Niki Hejli na funkciji ambasadorke SAD u UN, javlja Blumberg pozivajući se na tri osobe upoznate s ovom temom.

Agencija ocenjuje da je 48-godišnja Nauertova neobičan izbor za ovu poziciju imajući u vidu da je imala malo iskustva u vladinim institucijama ili spoljnoj politici pre priključćivanja Trampovoj administraciji u aprilu 2017. godine.

Prethodno je nekoliko godina bila voditeljka i izveštač američke televizijske stanice "Foks njuz", uključujući i emisiju "Foks i prijatelji" koju je Tramp voleo da gleda.

Blumberg naglašava da je i bivšoj ambasadorki Hejli nedostajalo spoljnopolitičkog iskustva kada je preuzela funkciju u UN, ali je ipak pre toga dva puta birana za guvernerku Južne Karoline.

Agencija navodi da je, bez obzira na sve, kandidovanje Nauertove snažno podržavao državni sekretar SAD Majkl Pompeo, koji ima poverenja u nju i smatra je pouzdanim zastupnikom Trampove politike.

Navodi se da se nakon dolaska Pompea u Stejt department dogodio snažan zaokret kada je u pitanju Nauertova, pošto ju je njegov prethodnik Reks Tilerson isključivao iu užeg kruga saradnika.

Nauertova je zbog toga u više navrata pretila da će dati otkaz, ali Blumberg navodi da je ona, zahvaljujući delom i bliskom povezanošću sa Trampovom ćerkom Ivankom i njegovim zetom Džeredom Kušnerom, uspela da u Stejt departmentu "nadživi" bivšeg šefa.

Agencija navodi da je Nauertova prihvatila novu funkciju i njeno postavljenje za novu ambasadorku SAD u UN trebalo bi da bude objavljeno danas.

VIDEO: Tramp nije hteo ni da pogleda Bila i Hilari Klinton na sahrani Džordža Buša starijeg

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA