≫ 

Tinejdžeri u Francuskoj blokirali rad škola: Protestuju zbog reforme obrazovanja, više od 700 učenika privedeno (FOTO) (VIDEO)

Oni traže da se odustane od više najavljenih reformi obrazovanja kao što je reforma mature i povećanje troškova školarine za strance

  • 2

Francuski srednjoškolci blokirali su ili ometali rad u oko 200 srednjih škola, protestujući na taj način zbog reforme obrazovanja, a kako se navodi, taj njihov potez dešava se u isto vreme kada i anti-vladine demonstracije koje nekoliko nedelja potresaju Francusku.

Oni traže da se odustane od više najavljenih reformi obrazovanja kao što je reforma mature i povećanje troškova školarine za strance.

Nekoliko učenika sa maskama na licu bacalo je Molotovljeve koktele, prevrtalo kante za đubre i sukobilo se sa policijom u nekoliko francuskih gradova, prenosi sajt Frans 24.

Veliki broj učenika je priveden Foto: Tanjug/AP

Ti protesti su povremeno obeleženi nasiljem - paljene su kante za đubre, automobili i podizane barikade. Protesti gimnazijalaca održani su u četvrtak u više mesta u Francuskoj među kojima su Lil, Pa-de-Kale Remz, Tuluz.

Policija je privela vise od 700 srednjoškolaca, a protesti se održavaju paralelno s protestima "Žutih prsluka".

Žele da se odustane od reforme obrazovanja Foto: Tanjug/AP

Iako je predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja cene goriva, protesti u Parizu i širom Francuske se nastavljaju. Antivladini protesti počeli su prošlog meseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u široki pokret sa nizom pritužbi i gnevom protiv sistema.

Ovi protesti se održavaju uporedu sa protestima "Žutih prsluka" Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, učenici zahtevaju da se odustane od najavljenih reformi obrazovanja, poput reforme mature i povećanja školarine za strance.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gledajte prosvetari

    7. decembar 2018 | 19:41

    Gledajte prosvetari kako dobru decu imate a sami ste problem i kako biste prosli kod drugih

  • J....

    8. decembar 2018 | 16:59

    Da tamo klece u francuskoj tinejdzeri ispred policije a ovde kod nas policajac ne sme nista tinejdzeru da kaze jer ce biti suspendovan s posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA