Kimova "pink dama" odlazi u penziju: Omiljenu spikerku diktatora, koja je jedina saopštavala najvažnije vesti, menja lepša i mlađa (FOTO) (VIDEO)

U svojoj zemlji važila je za zvezdu i dobila je naziv "pink dama" po ružičasto-crnoj narodnoj nošnji Severne Koreje koji je uvek nosila u programu, dok su je na Zapadu prozvali "glasom mržnje"

  • 0

Omiljena spikerka lidera Severne Koreje Kim Džong Una, koja je poznata po tome što je čitala najvažnije informacije o svojoj zemlji i koja je imala titulu zvezde, biće zamenjena novom i mlađom koleginicom.

Ri Čun Hi (75) decenijama je radila na državnoj televiziji Severne Koreje i uživala je veliko poverenje lidera zemlje.

Prvi put pojavila se pred kamerama davne 1974. godine, i od tada do danas jedno je od najprepoznatljivijih lica severnokorejskog režima. Njen glas se može čuti u brojnim propagandnim video-snimcima severnokorejskog državnog aparata.

Ona je bila zadužena za objavljivanje najvažnijih informacija o svojoj zemlji, kao što su testiranja nuklearnih bombi ili smrt lidera zemlje.

Više od četiri decenije saopštavala je važne vesti Foto: Wikimedia/Alexander Klanderu

U svojoj zemlji važila je za zvezdu i dobila je naziv "pink dama" po ružičasto-crnoj narodnoj nošnji Severne Koreje koji je uvek nosila u programu, dok su je na Zapadu prozvali "glasom mržnje".

Međutim, kako Kim poslednjih meseci želi da promeni smer kojim država ide i predstavi se liderom koji želi da izvrši denuklearizaciju, a samim tim promeni i imidž koji ima u svetu, Ri se sve manje i manje pojavljivala na televiziji.

- Glavni moto nove ere Kim Džong Una jeste da prihvati trendove novog veka - rekao je Kang Don Van, profesor na Univerzitetu u Seulu.

On je dodao kako se promena pravca države odražava i na produkciju programa.

Prema njegovim rečima, severnokorejski gledaoci postali su izloženi spoljnim mrežama, zbog čega tradicionalne vesti više "ne piju vodu".

Kako prenosi američka mreža ABC, državna televizija Severne Koreje uvodi mlađu generaciju, koja će nositi jarke boje, kako bi pokušala da privuče mlađe gledaoce.

Novo lice državne televizije Printksin: KCBS

Tako se u septembru Severna Koreja pohvalila svojim novim visokotehnološkim studijom, opremljenim digitalnom kontrolnom sobom i naprednim sistemom osvetljenja.

Novinarski izveštaji će i dalje biti snimljeni unapred pa prikazivani, ali postoji napor da im se da više "žive akcije".

NAJVAŽNIJE VESTI KOJE JE RI ČUN HI SAOPŠTILA

Ri Čun Hi je često kritikovala Zapad tokom svojih emisija, a čitala je vesti kad god je Severna Koreja želela da se pohvali svojim najnovijim dostignućima ili kada je trebalo da se prenese važno saopštenje.

Hi je možda najpoznatija po tome što je briznula u plač dok je saopštavala naciji da su preminuli osnivač Koreje Kim Il Sung 1994. i njegov sin Kim Džong Il 2011. Tada je jedini put nosila crno odelo.

Uvek ozbiljna Ri je gotovo jecala uživo u programu kada je gledaocima saopštila da je ovaj svet napustio "dragi vođa" Kim Džong Il.

Zapadni mediji pisali su o poznatoj spikerki, i nazivali je "vesnikom vesti" o nuklearnim probama, lansiranju raketa i upozorenja na "zlo sa zapada".

Tako je BBC ranije konstatovao da je ona "dramatičnija od drugih spikera", odnosno da plače, viče i drži duge monologe, ali da govori "izričitim tonom u diktatorskom stilu", kada prenosi poruke lidera Pjongjanga.

U septembru 2016. godine Ri se ponovo uključila u program kako bi se obratila naciji i saopštila joj "radosne vesti" o uspešnom petom i najjačem testu nuklearne bombe koju je vojska Severne Koreje izvela.

- Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje. Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspešnom testiranju nuklearne bojeve glave - rekla je vidno zadovoljna Ri.

Ri je poznata i po tome što ima i neverovatnu sposobnost da preobrati glas dok čita vesti: od žalosnog, melodramatičnog i nežnog, pa do onog pretećeg.

Iako su mediji ranije pisali da je ona otišla u penziju, Hi se ponovo pojavila na nacionalnoj televiziji kako bi "entuzijastično objavila" da je Severna Koreja izvršila probu hidrogenske bombe.

I ovu vest, kao i mnoge ranije, svet je dočekao sa strahom.

Kada je Kim Džong Un rešio da promeni svoj imidž u javnosti i prikaže Severnu Koreju kao zemlju koja je spremna za promene, saradnju sa Zapadom i denuklearizaciju, došlo je do istorijskog sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Singapuru u junu ove godine.

I tada je omiljena spikerka obavestila naciju da je njihov vođa sleteo, samit je nazvala "prvim istorijskim" koji okuplja pažnju i nade čitavog sveta.

Međutim, državna televizija nije prenela snimke susreta Kim i Trampa.

Umesto toga, preneli su kratku vest o Kimovim obilascima znamenitosti u Singapuru, ali bez fotografija ili snimaka njegove turneje.

Dok je Tramp govorio na konferenciji nakon samita sa Kimom, državna televizija emitovala je edukativni program za decu o poštovanju pravila u saobraćaju.

Ovako se u zemlji prenose važne vesti Foto: Profimedia

Državna televizija nije prikazala ni jedan snimak ili fotografiju sa sastanka Kima i Trampa u Singapuru.

Bilo kako, svet sa nestrpljenjem čeka da vidi kako će novo lice državne televizije saopštavati najvažnije vesti i da li će uspeti da zaseni Kimovu omiljenu "pink damu".

Video: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA