≫ 

Njegova senka se nadvila nad Belom kućom, od istrage koju vodi strahuju političari: Ko je Robert Miler, Trampova najveća noćna mora? (VIDEO)

Već 18 meseci Robert Miler vodi istrage o ruskom uplitanju u američku predizbornu kampanju 2016. i sumnje u dosluh između Moskve i Trampove kampanje

  • 0

On je nevidljiv, ali se njegova senka nadvila nad političarima u Vašingtonu. Ime Roberta Milera u američkoj je prestonici svima na usnama, ali posebni istražitelj zadužen za istragu o ulozi Rusije u američkim predsedničkim izborima 2016. godine, ćuti kao zaliven.

Ne izlazeći iz senke, on s vremena na vreme zagrebe po površini parafirajući pravosudne dokumente koji ili optužuju bivšeg savetnika američkog predsednika Donalda Trampa ili razotkrivaju laži nekoga drugog.

I svaki put u ministarstvima, u redakcijama i na večerama postavlja se isto pitanje: šta to on ima u rukama protiv stanara Bele kuće?

Već 18 meseci Robert Miler vodi istrage o ruskom uplitanju u američku predizbornu kampanju 2016. i sumnje u dosluh između Moskve i Trampove kampanje.

Njegova istraga ima velike implikacije, drži Vašington u neizvesnosti i stavlja živce republikanskog milijardera na veliko iskušenje.

Donald Tramp ne skriva svoj očaj zbog, kako navodi u svojim tvitovima, "lova na veštice" bez utemeljenja. A za Roberta Milera tvrdi da je jednostavno "van kontrole".

Milerove pristalice smatraju ga sa druge strane nekom vrstom superjunaka i oduševljeni su svakim njegovim pravosudnim korakom koji dovodi u vezu, čak i nategnutu, američkog predsednika i Kremlj.

Što se tiče republikanaca, oni se ne usuđuju ni da zamisle kakve bi mogle biti posledice za njihovu stranku ako Milerovi konačni zaključci dovedu Trampa u vezu sa Rusijom.

"MILERE, SVE ŠTO ŽELIM ZA BOŽIĆ SI TI"

U medijima je posebni istražitelj postao kultna ličnost i često ga se prikazuju kao viteza iz Ratova zvezda ili viteza iz serije "Igra prestola".

Televizijska emisija "Saturday Night Live" se prošle nedelje čak završila parodijom hita Maraje Keri "Milere, sve što želim za Božić si ti". Uprkos svoj toj slavi, Miler je slabo poznat široj javnosti.

Bivši marinac (74) preuzeo je vođenje FBI-ja nedelju dana pre terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Na čelu agencije proveo je 12 godina i stekao besprekoran ugled.

Danas i dalje beži od kamera. Živi u jednom naselju u severnoj Virdžiniji uz jake mere obezbeđenja, a u svoju kancelariju ulazi i napušta je preko podzemnog parkinga.

Ne ide u Belu kuću na razgovore sa predsednikovim advokatima nego oni dolaze kod njega. Ima tim od dvadesetak istražitelja i tužilaca koji ga predstavlja ga na sudovima.

Ove godine Miler je bio viđen u javnosti samo četiri puta: kada je prelazio ulicu, u restoranu, u prodavnici sa suprugom Anom i na kraju na aerodromu dok je čekao let nekoliko metara dalje od sina predsednika Donalda Trampa Mlađeg, koji mu je takođe zapao za oko u istrazi.

Njegova pojavljivanja u javnosti toliko su retka da je svako u velikoj meri propraćeno na društvenim mrežama.

ZATAMLJEN TEKST

Ništa se ne zna o njegovom radu, iako je američka prestolnica prepuna novinara. Ima portparola, koji samo objašnjava ono što je već poznato javnosti. Inače, uvek ima isti odgovor: "Nema komentara."

Mediji samo mogu nagađati o tome kako napreduje njegova istraga. Svaki korak u proceduri satima se secira u televizijskim emisijama i predmet je dugih analiza u novinama.

Čak i kada se njegovi dokumenti objave, novinari ostaju i dalje željni informacija.

Dokument koji je utorak uveče predan sudiji u vezi sa bivšim savetnikom Donalda Trampa, Majklom Flinom, govori tako o njegovoj "značajnoj pomoći" u istrazi o Rusiji. Ali su važne informacije zatamljene.

Na napade Donalda Trampa, Miler odgovara jednako diskretno.

Njegove službe samo su jednom prekinule ćutanje zatraživši od FBI-ja da istraži mogući pokušaj blaćenja posebnog istražitelja.

Konzervativni aktivisti osumnjičeni su, naime, da su pokušali da potplate neke žene da optuže Milera da ih je polno zlostavljao pre više godina.

No to je bilo toliko neverovatno da su barem u tom jednom slučaju i demokrate i republikanci optužbe odbacili uz smeh.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA