≫ 

"Mini Merkel" lojalna prethodnici, ali daleko brutalnijih stavova! Ko je AKK, naslednica nemačke kancelarke?

Tek joj sledi hvatanje u koštac sa opalim povernjem birača u CDU

  • 20

Poznata kao "Mini Merkel" i njena štićenica, generalna sekretarka CDU Anegret Kramp-Karenbauer (56) izabrana je za novog lidera konzervativne partije Nemačke.

Pobedila je svog glavnog rivala u drugoj rundi, advokata Fridriha Merca, inače biznismena milionera, čvrstog kritičara Angele Merkel koji se distancirao od nasleđa i politike kancelarke. U prvoj je "otpao" ministar zdravlja Jens Špan.

Lojalna sledbenica Merkelove, Kramp-Karenbauer, ili kako nemački mediji i partijski drugovi skraćuju njeno ime AKK, osvojila je od 999 glasova 517, a Merc 482. Možda baš zbog te činjenice, bliskosti i prijateljstva sa Merkelovom, biće joj još teži put da se bori sa opadanjem podrške partiji. U najbojim danima Merkel, na primer, bila je 40 odsto, a sada je oko 30. Neće joj ni biti strano hvatanje u koštac sa tim problemom jer je već radila na izradi novog stranačkog programa, samo što će sada biti "prva na udaru".

Istakla se pre svega svojim posredovanjem između različitih stranačkih pozicija unutar CDU, a njen najvažniji projekat do sada jeste izrada novog stranačkog programa. Nakon što je Hrišćansko-demokratska unija pod vođstvom Angele Merkel izgubila pre svega glasove konzervativnog dela biračkog tela, novi program trebalo bi da na novi način formuliše upravo konzervativne odrednice stranke.

Foto: Tanjug/AP

Do februara AKK  je bila predsednica vlade male nemačke pokrajine Sar, a upravo na nagovor Angele Merkel preselila se u Berlin i prihvatila novu funkciju generalne sekretarke.

Kram-Karenbauer ne postaje automatski kancelarka, ali se pretpostavlja da će se to kad-tad dogoditi, kada se Mereklova povuče ili bude smenjena, i nastavi njenu ulogu najmoćnijeg političara Evrope.

Zasad, Angela Merkel je izjavila da će ostati na mestu kancelara do kraja mandata.

ZA ŠTA SE ZALAŽE

U stranci su već ranije slutili da će AKK biti na čelu partije, a određenom broju ljudi zapala za oko i neverovatna fizička sličnost ove dve dame.

AKK neće automatsku zameniti Merkel na pozicijji nemačkog kancelara Foto: Tanjug/AP

Nalikuju i u karijernom putu. I Merkelova je od 1998. do 2000. bila generalni sekretar stranke, a 2005. postala je kancelarka.

AKK važi za pragmatičnog, odmerenog i nepretencioznog političara, slično kao Merkelova.

Dok je podržavala izbegličku politiku Merkelove i ima liberalnu poziciju po pitanju ženskih prava i minimalne plate, razlikuje se u pojedinim stvarima, poput činjenice da je ćerka protestantskog sveštenika, majka troje dece, i da više nego Merkelova insistira na očuvanje konzervativnih vrednosti stranke.

Kramp-Karenbauer se izjasnila protiv omogućavanja brakova istopolnim partnerima, kao i njihovog usvajanja dece i borila se protiv odluke suda u Zarbrikenu da se iz sudnica izbaci hrišćanski krst.

Zalaže se za ponovno uspostavljanje jednogodišnjeg vojnog roka i dovela je u pitanje pravo etničkih Turaka, koji su najveća imigrantska populacija u Nemačkoj, da imaju dualno, i nemačko i tursko državljanstvo.

Takođe, pozvala je na deportovanje migranata u Siriju, potražilaca azila u Nemačkoj, koji su odbijeni ili su ranije počinili zločin. U ovom pitanju najviše se razlikuje od Merkel kojoj je podrška opala upravo zbog velikog priliva migranta.

- Određeni delovi Sirije mogu biti dovoljno sigurni u bliskoj budućnosti - izjavila je ona.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tera

    7. decembar 2018 | 20:10

    Ko god da dođe, mi ćemo biti u nemilosti Nemačke, jer ne igramo kako oni sviraju.A da sviraju, sviraju ...

  • Pera kojot

    7. decembar 2018 | 19:26

    Ona prethodna je zapocela, a ova ce da dovrsi! Tako je bilo I pre 70 ak godina!

  • Tanče

    7. decembar 2018 | 21:00

    Meni se čini da će za nas biti gore zlo nego Angela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA