≫ 

Evropa je u žutim prslucima izašla na ulice: Pariz u suzavcu, policija u oklopnim vozilima krenula na demonstrante, uhapšeno oko 700 ljudi (VIDEO)

Vlasti strahuju da će i ovi protesti biti praćeni novim nasilnim incidentima

  • 32

Nekoliko stotina demonstranata iz pokreta "Žutih prsluka" maršira niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastoje da ih odbiju, javljaju francuski mediji.

Prema najnovijim informacijama, policija je bacila suzavac na okupljene na Trgu Etoal, a potom i uhapsila više od 700 ljudi. Na stotine uhapšenih zadržano je u pritvoru. Navodi se da se sve ovo dešavalo na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Foto: Tanjug/AP

Preventivna hapšenja su izvršena prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci proveravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočare, šlemovi, sprejevi...

 

Premijer Eduar Filip se uputio u Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi bio u toku sa situacijom.

- Staraćemo se da ovaj dan prođe u najboljim uslovima - rekao je šef francuske vlade.

Foto: Tanjug/ Geert Vanden Wijngaert

Učesnici protesta su se najpre okupili kod Trijumfalne kapije, a onda mirno krenuli niz aveniju.

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta "žutih prsluka" četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima.

Foto: Tanjug/AP

Vozila žandarmerije primećena su jutros pre 7:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje.

Mobilisano je 89.000 policajaca, od čega je 8.000 raspoređeno na ulicama glavnog grada Francuske. Prvi put posle nekoliko decenija na ulicama su i oklopna vozila.

 

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice. Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima.

Društvene mreže gore zbog načina na koji se bezbednosne mere ophode prema Parižanima:

 

Trenutak u kom je policija bacila suzavac na demonstrante:

 

PROTESTI I U BELGIJI I HOLANDIJI

Francuski pokret "Žutih prsluka" prelazi granice, pošto su demonstracije za danas planirane i u susednim državama Belgiji i Holandiji, iako nijedna od ove dve zemlje nije predložila povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnim i rušilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se "Žuti prsluci" prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

Foto: Tanjuf/ Geert Vanden Wijngaert

Navodi se da će neki od protesta biti održani ispred glavnih institucija Evropske unije, koje ne rade subotom, a drugih bi moglo da bude u centru Brisela tokom vikenda koji je zbog približavanja katoličkog Božića trebalo da obeleži šoping.

Pratite proteste u Parizu uživo ovde:

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte stanje ispred Trijumfalne kapije:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    8. decembar 2018 | 10:44

    Nama je lepo u ovoj drzavi, niko se ne zali. Bojim se da ce ovi iz Evrope hteti kod nas da se presele. Sramota me koliko nam dobro ide.

  • Kalimero

    8. decembar 2018 | 10:24

    Izhleda da mi nismo u evropi, ili nam je sve dobro, ili narod nema petlju,

  • Cika Velja

    8. decembar 2018 | 10:38

    Posto mi hocemo u tu Evropu,jel imaju kakav ultimatum za nas,sta mi da radimo u ovakvim situacijama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA