≫ 

Amerika je i dalje najveći proizvođač oružja na svetu i zarađuje pravo bogatstvo, a evo koje mesto je zauzela Rusija

Iz SIPRI-ja navode da je Rusija prodala oko 37,7 milijardi dolara u oružju 2017. godine, što je iznosi oko 9,5 odsto ruskog BDP-a

  • 2

SAD ostaju ubedljivo najveći proizvođač i prodavac oružja u svetu, navodi se u najnovijem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

U izveštaju za 2017. godinu, precizira se da su 42 američke kompanije ostvarile 226,6 milijardi dolara od prodaje oružja u vojne opreme, što predstavlja 57 odsto ukupnih prodaja.

Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira primećuje da je Rusija sada zauzela drugo mesto na listi najvećih proizvođača oružja na svetu.

Time je, navodi institut, Rusija zauzela poziciju koju je do sada držala Velika Britanija, inače najveći proizvođač oružja u Zapadnoj Evropi, navodi AP.

Rusija je dospela na drugo mesto Foto: Profimedia/Sputnik

Iz SIPRI-ja navode da je Rusija prodala oko 37,7 milijardi dolara u oružju 2017. godine, što je iznosi oko 9,5 odsto ruskog BDP-a.

Istražitelj SIPRI-ja Simeon Vezeman smatra da su te brojke u skladu sa većim sredstvima koje Rusije izdvaja za modernizaciju svojih oružanih snaga.

TRAMP POVEĆAO BUDŽET ZA VOJSKU

Američki predsednik Donald Tramp podržao je plan da se od Kongresa za vojni budžet za narednu godinu zatraži 750 milijardi dolara, izjavio je američki zvaničnik koji je time najavio povećanje troškova Pentagona u vreme potencijalnog "stezanja kaiša" u drugim vladinim sektorima.

Tramp je podržao veći vojni budžet Foto: Tanjug/AP

Iznos od 750 milijardi dolara više je od 733 milijarde dolara, koliko se očekivalo da će Pentagon tražiti za fiskalnu 2020. godinu i znatno više od 700 milijardi dolara koju je Tramp najavio u oktobru, prenosi Rojters.

Američki zvaničniok koji je insistirao na anonimnosti kazao je da je Tramp prethodnih dana razgovarao s ministrom odbrane Džim Matisom o budžetu i da je tokom tih razgovora bilo jasno da je Tramp želeo da "ubrza napredak koji je njegova administracija učinila u obnovi vojske".

VIDEO: Ovako Putin puca iz novog snajpera iz fabrike Kalašnjikov

(Telegraf.rs/Vijesti.me/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    10. decembar 2018 | 11:20

    Ameri su svetsko zlo.

  • bole

    10. decembar 2018 | 13:38

    Oni su ti koji proizvode ratove upravo zbog prodaje oružja, valda bog ima oči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA