≫ 

Beograd na mapi gradova Evrope u kojima se tokom vikenda protestovalo (FOTO) (VIDEO)

Najnasilniji protesti su ponovo održani na ulicama francuskih gradova, a tokom vikenda je uhapšeno preko 1.000 ljudi

  • 16

Tokom proteklog vikenda širom Evrope su se odvijali protesti, a u pojedinim državama je morala da interveniše i policija. U Francuskoj su "Žuti prsluci" ponovo preplavili ulice, a ovi protesti su se prelili na susedne države. Njihov rasplet svet prati sa posebnom pažnjom.

Međutim, nisu samo "Žuti prsluci" obeležili protekli vikend. Demonstriralo se i u Budimpešti zbog zakona o radu, u Poljskoj zbog klimatskih promena, a protest opozicije je održan u Podgorici. Ovakvi događaji nisu zaobišli ni Srbiju, s obzirom da se šetalo i na ulicama Beograda.

FRANCUSKA

Demonstranti su se na protestima širom Francuske, četvrtog vikenda zaredom, sukobili sa francuskom policijom na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane.

Policija je upotrebila suzavac, vodene topove i konje da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili daleko manjeg obima nego prošlog vikenda, kada je francuska prestonica bila svedok najgoreg nasilja od studentskih protesta 1968. godine, navela je agencija Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane rekao je da je na protestu bilo oko 10.000 demonstranata u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.

U Bordou, Lionu i Tuluzu i drugim francuskim gradovima, takođe, je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

Demonstracije na ulicama Pariza Foto: Tanjug/AP

Pariski državni tužilac izjavio je da je skoro 1.000 ljudi, od kojih 100 maloletnika, zadržano u pritvoru posle nasilnih protesta u francuskoj prestonici za vikend.

Remi Hajc je na konferenciji za novinare rekao da je kancelarija tužilaštva tražila preliminarnu optužnicu protiv osobe za koju se veruje da je odgovorna za ispisivanje grafita na Trijumfalnoj kapiji prošlog vikenda.

Francuski predsednik Emanuel Makron planira da okupi nacionalne i lokalne zvaničnike kako bi čuo njihove predloge o ovom "teškom trenutku kroz koji nacija prolazi".

Cilj je da se mobilišu predstavnici političkih, ekonomskih i društvenih snaga Francuske u pokušaju da se zaustavi spirala protesta, prenosi AP, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.

Okršaj sa policijom Foto: Tanjug/AP

BELGIJA I HOLANDIJA

Belgijska policija upotrebila je u subotu suzavac i vodene topove protiv demonstranta koji su tražili ostavku premijera Šarla Mišela i pokušali da, po uzoru na učesnike protesta "žutih prsluka" u Parizu, probiju barikade, javlja AP, navodeći da se talas antivladinih protesta iz Francuske širi na susedne zemlje Belgiju i Holandiju.

Demonstranti su u Briselu bacali su kamenje, saobraćajne znake, baklje i ostalu pirotehniku na policiju koja je blokirala pristup administrativnom centru Evropske unije.

Protesti su počeli na različitim lokacijama u gradu, a demonstranti su se približili takozvanoj evropskoj četvrti, dok agencije javljaju i da je blokiran put i pruga prema jednom od šoping centara, u vreme aktuelnih božićnih kupovina.

Protesti u Belgiji Foto: Tanjug/AP

Portparolka briselske policije Liz Van de Kir rekla je da se na tom području okupilo oko 400 demonstranata, a stotinak ih je uhapšeno zbog posedovanja "opasnih predmeta".

Protesti su zabeleženi i u nekoliko holandskih gradova - u Roterdamu je par stotina demonstranata u žutim prslucima pevalo u centru grada i delilo sveće prolaznicima.

Na mirnim demonstracijama ispred holandskog parlamenta u Hagu okupilo se stotinak demonstranata, a agencije javljaju da su najmanje dva demonstranta uhapšena tokom protesta u centru Amsterdama.

Agencija AP konstatuje kako "razlozi za proteste nisu sasvim jasni".

MAĐARSKA

Hiljade Mađara protestovalo je u subotu u Budimpešti protiv novog predloga zakona o radu koji omogućava poslodavcima da od zaposlenih traže do 400 sati prekovremenog rada godišnje.

Kritičari ovog predloga taj zakon nazivaju "ropskim", prenosi Rojters.

Članovi sindikata i njihove pristalice nose transparente sa natpisima kao što su "Protestujemo protiv ropskog zakona" ili "Naterajte svoju majku da radi prekovremeno".

Policija je blokirala glavni trg ispred zgrade Parlamenta, ka kojoj su se na početku protesta kretali demonstranti, čime je naterala učesnike protesta da obiđu centralni deo Budimpešte i da ispune glavnu ulicu koja vodi do Parlamenta.

Predlog zakona o radu podnet je parlamentu prošle nedelje i naišao je na oštre kritike, izazvavši najmasovniji protest za više od godinu dana, navodi Rojters.

Protesti u Mađarskoj Foto: Tanjug/AP/Zsolt Szigetvary/MTI

POLJSKA

Hiljade aktivista za zaštitu životne sredine ispunile su u subotu ulice Katovica u Poljskoj gde se održava konferencija o klimi Ujedinjenih nacija.

Uz geslo "Marš za klimu: Probudite se! Vreme je da spasimo svoj dom!" oko 3.000 aktivista u borbi protiv klimatskih promena koračalo je ulicama poljskoga grada, prema policijskim procenama.

Na konferenciji UN-a o klimatskim promenama (COP24) predstavnici skoro 200 zemalja raspravljaju o Pariškom klimatskom sporazumu.

Sporazum daje okvire zemljama koje sarađuju u ograničavanju zagravanja Zemlje između 1,5 i 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Životi miliona ljudi širom sveta mogli bi biti spaseni svake godine do 2050. budu li se ispunili ciljevi Pariškoga sporazuma za smanjenje zagađenja vazduha, prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije objavljenom u sredu.

CRNA GORA

U Podgorici je sinoć ispred zgrade Skupštine održan protest Demokratskog fronta zbog hapšenja poslanika Nebojše Medojevića i mogućeg hapšenja Milana Kneževića.

Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić rekao je da vlast rizikuje Medojevićev život i pozvao je Ustavni sud da sutra da jasan odgovor.

Na skupu su podeljeni žuti prsluci po uzoru na demonstrante u Francuskoj.

Medojević je već nekoliko dana u zatvoru, dok Milan Knežević, kako bi izbegao hapšenje, neprekidno boravi u Skupštini.

Medojević je stupio u štrajk glađu, a u subotu je bio prebačen iz zatvora u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, jer mu je pogoršano zdravstveno stanje.

SRBIJA

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u subotu uveče je održan protest opozicije, koji je najavljen kao građanska šetnja protiv nasilja, pod sloganom "Stop krvavim košuljama".

Protest na koji je pozvao deo opozicije okupljen u Savezu za Srbiju organizovan je, kako je najavljeno, zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika.

Nije bilo stranačkih obeležja, a pojedini građani su nosili transparente.

Okupljenim građanima ispred Filozofskog fakulteta se obratio glumac Branislav Trifunović, koji je rekao da je dobro da su na protestu, a ne na Tviteru, Fejbuku.

Posle Trifunovićevog obraćanja, kolona se uputila ka Narodnoj skupštini i zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici, pa nazad, Makedonskom ulicom, do centra grada.

Protest u Beogradu FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nina

    10. decembar 2018 | 14:00

    Francuzi imaju razloga da protestuju.

  • Marko

    10. decembar 2018 | 13:57

    Sramota je uporedjivati ovaj smesni nazovi protest u Srbiji sa siromasnim ljudima u Francuskoj koji se bore protiv elite

  • Gaga

    10. decembar 2018 | 13:54

    Kod nas je to izgleda postala navika uvek neko protestuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA