≫ 

Makron se obratio narodu posle protesta: Doneo odluku o povećanju minimalca i penzija

Makron je istakao da u proteklih 18 meseci nije bilo moguće pružiti odgovor na probleme koji traju poslednjih 40 godina

  • 20

Predsednik Francuske Emanuel Makron priznao je da je ova zemlja u stanju ekonomskog vanrednog stanja posle nasilnih demonstracija koje traju već nedeljama.

- Primorani smo da to danas priznamo. Proglašavam ekonomsko vanredno stanje u našoj zemlji - rekao je Makron.

Mnogi su od Makrona očekivali da samo kaže: „Podnosim ostavku!“ To se, međutim, nije desilo.

- Nema opravdanja za gnev i sve one nasilne sukobe - rekao je francuski predsednik priznajući da javnost ima pravo na indignaciju.

On je najavio i povećanje minimalca za 100 evra mesečno, počevši od maja 2019. godine. On je obećao i ukidanje poreza na prekovremeni rad i uvođenje poreskih olakšica za sve građane koji zarađuju manje od 2.000 evra mesečno.

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

Makron je istakao da u proteklih 18 meseci nije bilo moguće pružiti odgovor na probleme koji traju poslednjih 40 godina, prenosi Rojters. On je priznao da je delimično odgovoran za gnev koji je izazvao višenedeljne proteste u Francuskoj, prenosi AP. AP ocenjuje da je to neuobičajeno priznanje za lidera izabranog prošle godine.

- Verovatno nismo mogli da za godinu i po dana donesemo dovoljno brze i dovoljno snažne odgovore - rekao je Makron večeras u televizijskom obraćanju naciji.

Makron je priznao i da je možda ostavio utisak "da ne mari" za brige građana, kao i da je "možda povredio" neke ljude svojim komentarima, primećuje američka agencija.

AP navodi da Makrona mnogi u Francuskoj smatraju arogantnim, između ostalog jer je jednom prilikom nezaposlenom muškarcu rekao da bi bilo dovoljno da "pređe ulicu da bi mu našao posao", a jednom penzioneru je savetovao da se ne žali.

VIDEO: Pariz u plamenu, situacija izmiče kontroli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kizs

    10. decembar 2018 | 23:52

    I ovaj ovakav dolazi u Srbiju da deli packe, more narod sa jajima i paradajzom da ga dočeka.

  • M. K. YU!

    10. decembar 2018 | 23:57

    On i nije bio za presjednika Francuske. Slab je poiticar inace. Narod je kriv.. Gledali su sto je mlad.. A ne i dovoljno pametan.

  • Vuk1

    11. decembar 2018 | 08:10

    Pocelo je pocela,a nadam se da nece stati. Nestalo je Gadafijeve nafte i sad muka. Probudice se narod i sirotinju u celome svetu pa ce sa grbace skinuti te zadrigle volove i jarme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA