≫ 

"Žuti prsluci" nezadovoljni Makronovim obraćanjem: Francuzi najavljuju građansku revoluciju u subotu

Makronove koncesije "žutim prslucima" nisu umirile demonstrante i opozicione lidere, a neki su pozvali i na "građansku revoluciju" sve dok se ne postigne pravična raspodela bogatstva

  • 2

Posle četiri vikenda masovnih protesta u Francuskoj, predsednik Emanuel Makron obratio se u ponedeljak uveče javnosti, rekavši da je zemlja u stanju ekonomskog vanrednog stanja. Međutim, dok su svi očekivali da predsednik podnese ostavku, on je odgovorio na neke zahteve demonstranata i najavio povećanje minimalca za 100 evra mesečno, počevši od maja 2019. godine.

On je obećao i ukidanje poreza na prekovremeni rad i uvođenje poreskih olakšica za sve građane koji zarađuju manje od 2.000 evra mesečno. Makronove koncesije "žutim prslucima" nisu umirile demonstrante i opozicione lidere, a neki su pozvali i na "građansku revoluciju" sve dok se ne postigne pravična raspodela bogatstva.

Odmah nakon što je Makron proglasio "socijalno i ekonomsko vanredno stanje" kao odgovor na velike proteste "žutih prsluka" u prvom televizijskom obraćanju javnosti otkako je predsednik, levičarski opozicioni političar Žan-Lik Melanšon pozvao je građane da nastave sa revolucijom sledeće subote.

- Verujem da će peti akt građanske revolucije u našoj zemlji biti trenutak velike mobilizacije - rekao je on.

Makronovo obećanje minimalne zarade od 100 evra i bonusa na kraju godine, prema rečima Melanšona, neće uticati na značajan deo francuske populacije. On je naglasio da odluka da se to dogodi počiva na "onima koji su u akciji".

- Očekujemo stvarnu raspodelu bogatstva - rekao je Benoit Hamon, bivši kandidat za predsednika, optužujući Makronov paket mera da je od koristi samo bogatima.

Protesti su održani prethodna četiri vikenda Foto: Telegraf, Tanjug/AP

Prvi sekretar Socijalističke partije, Olivijer Faure, takođe je kritikovao Makronove finansijske ustupke demonstrantima, napominjući da se njegov generalni kurs nije promenio.

Predsednica francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ocenila je da predsednik Francuske Emanuel Makron "uzmiče da bi bolje skočio".

- Pred osporavanjem, Makron odustaje od jednog dela svojih fiskalnih grešaka i utoliko bolje, ali odbija da prizna da je osporen model čije je on oličenje - napisala je Marin Le Pen na Tviteru nakon Makronovog televizijskog obraćanja.

Taj model, navela je liderka krajnje desnice, jeste model "divlje globalizacije, nelojalne konkurencije, generalizovane slobodne trgovine, masovne imigracije i njenih socijalnih i kulturnih posledica".

Neki od opozicionih političara nazvali su Makronov govor "sjajnom komedijom" i optužili ga za "licemerje".

Čak su i neki članovi "žutih prsluka" odbacili Makronove ustupke i istakli su kako je ovo "pola mera".

- Osećamo da Makron ima mnogo više da da - rekao je Bendžamin Kauči, jedan od demonstranata.

Istraživanje agencije "Opinion vej" pokazalo je da oko 54 posto Francuza veruje da su "žuti prsluci" postigli svoje ciljeve i žele da se mitinzi zaustave. Iako polovina anketiranih smatra da Makronove antikrizne mere nisu uverljive, još 49 posto smatra da je predsednik uspešno rešio zahteve demonstranata. Nakon Makronovog govora u ponedeljak, oko 68 odsto ispitanika posebno je pozdravilo povećanje minimalne zarade, dok je 78 odsto favorizovalo smanjenje poreza.

Protesti "žutih prsluka" protiv povećanja poreza na gorivo, koji traju od 17. novembra, organizovani su putem društvenih mreža, bez pomoći moćnih sindikata Francuske ili zvaničnih političkih partija. Neki su istakli da je ovakva masovna mobilizacija svih nivoa društva zaslužna za dobijanje koncesija od strane vlade, što sindikatima nije uspelo u poslednje tri decenije.

MAKRON PRIZNAO DA JE DELIMIČNO ODGOVORAN ZA GNEV U FRANCUSKOJ

Francuski predsednik Emanuel Makron priznao je u ponedeljak uveče da je delimično odgovoran za gnev koji je izazvao višenedeljne proteste u Francuskoj, a mnogi su ocenili da je to neuobičajeno priznanje za lidera izabranog prošle godine.

- Verovatno nismo mogli da za godinu i po dana donesemo dovoljno brze i dovoljno snažne odgovore - rekao je Makron u televizijskom obraćanju naciji.

Predsednik priznao da je on delimično kriv za gnev Foto: Tanjug/AP

Makron je priznao i da je možda ostavio utisak "da ne mari" za brige građana, kao i da je "možda povredio" neke ljude svojim komentarima.

AP navodi da Makrona mnogi u Francuskoj smatraju arogantnim, između ostalog jer je jednom prilikom nezaposlenom muškarcu rekao da bi bilo dovoljno da "pređe ulicu da bi mu našao posao", a jednom penzioneru je savetovao da se ne žali.

PREDSEDNIK MAKRON NIJE IMAO IZBORA

BBC u svojoj analizi kaže da demonstranti u Francuskoj žele više od obećanja političara. Oni žele mere, novčanice u svojim džepovima, opipljivu promenu u siromašnom svakodnevnom životu.

Predsednik Makron je dobio poruku i zapravo nije imao izbora.

BBC ističe da su se "žuti prsluci" pojavili kao jedna od najuspešnijih protestnih pokreta u savremenom dobu. Četiri nedelje nakon objavljivanja prvih Fejsbuk snimaka, oni su prisilili vlast na potpunu preorijentaciju francuske socijalne i ekonomske politike.

Svi su očekivali da podnese ostavku Foto: Tanjug/AP

DA LI ĆE SE PROTESTI NASTAVITI?

Nakon što je Makron pristao na određene zahteve, glavno pitanje sada je da li će se protesti "žutih prsluka" nastaviti. Mnogo od njih slušali su i gledali Makrona sa barikada na kružnim tokovima širom zemlje, prenosi francuski sajt Thelocal.fr.

Oni sa kojima je razgovarala lokalna televizija istakli su da "nisu oduševljeni" i obećali su da će nastaviti da protestuju sve dok Makron ne podnese ostavku.

Kako su istakli, problem je što je pokret postao radikalizovan i mnogi nisu spremni da odustanu zbog određenog broja mera.

"Žuti prsluci" nisu zadovoljni njegovim ustupcima Foto: Tanjug/AP

- Makron je otišao dalje nego što su mnogi očekivali, naročito u povećanju minimalne zarade za šest odsto. Pokušao je da usvoji skromniji ton i da okonča široko rasprostranjenu naklonost ka "žutim prslucima" u stanovništvu. Problem je u tome što je najradikalniji deo pokreta prevazišao tačku u kojoj će ih specifične mere zadovoljiti. Oni su ubedili sebe da su revolt protiv političkog i ekonomskog statusa kvo - prenosi sajt Thelocal.fr.

Pre Makronovog govora planiran je još jedan protest sledeće subote u Francuskoj. Ovi protesti će se verovatno nastaviti, zaključuje francuski medij, ali se postavlja pitanje da li će se pojaviti isti broj ljudi kao prethodnih nedelja i da li će protestanti i dalje "imati apetit za nemire".

Francusku u subotu čeka veliki test Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje Makron je suspendovao povećanje poreza na gorivo na šest meseci. To nije prošlo dobro, pa je sledećeg dana on u potpunosti ukinuo porez. Usledila je paklena subota sa više od 1.000 uhapšenih, suzavcem i vodenim topovima u Parizu.

Sada, Francuska jednostavno mora da čeka - sledeći veliki test dolazi u subotu, kada je pokret obećao petu nedelju protesta. Pitanje je da li će Makron popustiti volji ulice ili će ostati na tom kursu, nadajući se da će se zadržati na valsti dovoljno dugo kako bi se njegove reforme ostvarile i podigle francuski životni standard, kako je obećao.

VIDEO: Pariz u plamenu, situacija izmiče kontroli

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    12. decembar 2018 | 04:06

    Tako je to kad tudje rusis i nevodis brigu o svome.

  • Crna Ruka

    12. decembar 2018 | 08:14

    Posle ti isti Francuzi i cela evropa zove Srbe anarhistima, strasno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA