≫ 

Ruski bombarderi posle 10.000 kilometara sleteli u Venecuelu: Ovo je najava "demonstracije sile" (VIDEO)

Let do Venecuele preko Atlantskog okeana, Barencovog mora, Norveške i Karipskog mora nije prošao nezapaženo

  • 5

Ruski strateški bombarderi Tu-160 su nakon transatlantskog leta od 10.000 km sleteli u Venecuelu, koja je ovo videla kao priliku da demonstrira odlučnost da brani naciju od moguće strane vojne intervencije uz pomoć prijatelja, ako je potrebno.

Dva bombardera sletela su na međunarodni aerodrom Simon Bolivar u ponedeljak, gde ih je dočekala počasna garda vazduhoplovnih snaga Venecuele.

Noseći narandžasto odelo i borbene kacige, ruski vojnici izašli su na pistu gde su prezentovali smanjeni model bombaša "beli labud", kojim su upravo preleteli 10.000 km kako bi stigli do karipskih obala gde će učestvovati u kombinovanim operativnim letovima sa kolegama iz Venecuele.

- Venecuela će to uraditi sa našim prijateljima koji se zalažu za odnose zasnovane na poštovanju između država - rekao je ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez.

Dok je ruska strana svoj dolazak opisala kao "retka prijateljska poseta", ministarstvo odbrane Venecuele navelo je da će operativni letovi "Rusija-Venecuela 2018" predstavljati "demonstraciju sile".

Tu-160, koji je poznat kao "beli labud", najveći je supersonični borbeni avion na svetu. Avion velikog dometa, sposoban da nosi nuklearne rakete, može da pređe razdaljinu veću od 12.000 km bez punjena rezervoara. Slične letove bez pauze ruska vazduhoplovna snaga izvela je 2008. i 2013. do Venecuele.

Let do Venecuele preko Atlantskog okeana, Barencovog mora, Norveške i Karipskog mora nije prošao nezapaženo, jer su norveški avioni F-16 pratili ruske tokom dela leta, iako je prema ruskom ministarstvu odbrane let "u skladu sa međunarodnim propisima o upotrebi vazdušnog prostora".

VIDEO: Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    11. decembar 2018 | 15:18

    Od ovih nema odbrane

  • Samsung

    11. decembar 2018 | 16:03

    I ovi dobili maketu :)

  • Ruslan

    12. decembar 2018 | 22:00

    Ovako nesto Yankee nikada nece moci da naprave, a tek novi modeli PAK DA i PAK TA. Ko je stvorio skolu raketne i avio tehnike, naravno Staljin, a ne Hruscov ili neki isz njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA